Uniós oltalmat kapott egy magyar sajt: nem is gondolnád, melyik az

agrarszektor.hu2023. október 13. 18:03

Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezúttal a Lajta sajt kapott uniós oltalmat. Ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen a 20. század első felében szerencsésen találkozott a magas színvonalú tejtermelés a kiváló szellemi tudásbázissal, ennek köszönhető az 1930-as években kidolgozott egyedi gyártástechnológiája.

A Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése. A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a „rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon. A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. A sajtkedvelő ínyencek kedvelt csemegéje, amely számos szakmai elismerésben részesült, 2011 óta viseli a HÍR védjegyet. A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig terméke népszerűsítésében. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ az alábbi oldalon érhető el.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
sajt, védjegy, hÍr-védjegy, oltalom, védjegyoltalom, uniós, sajtgyártás, sajtkészítés, földrajzi-árujelző, uniós-oltalom,