agrarszektor.hu • 2024. január 30. 19:32
A kávéfogyasztók többsége a kellemesebb ízvilágú arabicát preferálja a robustával szemben, ám az is igaz, hogy ez a kávéfajta sokkal érzékenyebb a klímaváltozás hatásaira. Jó hír lehet azonban, hogy a tudósoknak sikerült elkészítenie az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, ami óriási segítséget jelenthet a fajta ellenállóképességének javításában.
Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, csakhogy kevésbé ellenálló a klímaváltozással szemben, mint a másik nagy kávéfajta, a robusta. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói azonban fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba - írta meg az Infostart a HVG értesülései alapján. Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.
A Nature Communications természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják. Így a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.
Az arabica kávé egyébként főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60%-át ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.