Ettől leesik az állad: őrület, milyen új sör készült Magyarországon

Ettől leesik az állad: őrület, milyen új sör készült Magyarországon

agrarszektor.hu
Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott első sörkülönlegesség, a mélykék színű, feketebodzás gose típusú ital. Az egyetem magyar sörkultúráról szóló kurzusán a hallgatók tapasztalati úton sajátíthatják el a kisüzemi sörfőzés minden fogását, és egy házi verseny keretében saját sörtalálmányukat is megalkothatják. Így született meg a BGE első söre, amely a One Beer csapatának mentorálásával került forgalomba. Időközben elkészült a második, egy milk stout típusú BGE sör is, amely a február 23-24-én megrendezésre kerülő VIII. Indoor Sörfesztiválon debütál.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) „Magyar sörkultúra” tantárgya keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről-félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerilla sörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg. Ezután el is készítik saját sörüket az egyetem kiválóan felszerelt tankonyhájában, majd be is mutatják azt az egyetemi és a kari vezetőségnek - tudtuk meg az egyetem közleményéből.

A zsűri konszenzusos döntés során választja ki a legjobban sikerült főzetet. A BGE első söre egy feketebodzás gose lett, amely a benne található ásványi anyagoknak köszönheti izgalmas, sós mellékízét és látványos kék színét. A terméket a hallgatók a One Beer csapatával közösen fejlesztették tovább, hogy végül piacra dobják a BGE első sörét, melyet az egyetemi közösség 2023 őszén kóstolhatott meg. A sikeres pilot félév után 2024 év elején elkészült a második sörkülönlegesség, amely egy ananászos cold brew coffe milk stout lett.

Kisüzemi sörfőzés lépésről lépésre

A kurzus és a házi sörverseny ötlete Csulak Gergelytől, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mesteroktatójától származik, amelyhez Nyíri Szilárd, a One Beer general managere, a BGE szakmai partnere és alumnija biztosítja a kereteket. A projekt egyedülálló kezdeményezésnek számít hazánkban, hiszen a hallgatók nem egy, már a piacon meglévő termék mögé állnak be, hanem saját ötletükön alapuló új sört valósítanak meg. A produktum végül Nyíri Szilárd mentorálása és tanácsai nyomán kerül a hazai kisüzemi sörök piacára.

A projekt célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kisüzemi sörkészítés minden szakaszába, a tervezéstől kezdve egészen az értékesítésig. Így a sör megalkotásán túl el kell nevezniük a produktumot, arculatot kell tervezniük hozzá, és kalkulálniuk kell a termék bruttó eladási árát. A kurzus elvégzésével tehát valós, kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek egy termék piacra kerüléséről

- mondta Csulak Gergely.

Az egyetem célkitűzése, hogy a következő években még több hallgatót vonjanak be a projektbe, és minél izgalmasabb megoldások szülessenek. A BGE sörkülönlegességeit a VIII. Indoor Sörfesztivál mellett az egyetem alumni rendezvényén, a február 29-én megrendezésre kerülő BGE Alumni Festen is megkóstolhatják az érdeklődők.

(Címlapkép forrása: BGE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?