Ettől leesik az állad: őrület, milyen új sör készült Magyarországon

Ettől leesik az állad: őrület, milyen új sör készült Magyarországon

agrarszektor.hu
Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott első sörkülönlegesség, a mélykék színű, feketebodzás gose típusú ital. Az egyetem magyar sörkultúráról szóló kurzusán a hallgatók tapasztalati úton sajátíthatják el a kisüzemi sörfőzés minden fogását, és egy házi verseny keretében saját sörtalálmányukat is megalkothatják. Így született meg a BGE első söre, amely a One Beer csapatának mentorálásával került forgalomba. Időközben elkészült a második, egy milk stout típusú BGE sör is, amely a február 23-24-én megrendezésre kerülő VIII. Indoor Sörfesztiválon debütál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) „Magyar sörkultúra” tantárgya keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről-félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerilla sörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg. Ezután el is készítik saját sörüket az egyetem kiválóan felszerelt tankonyhájában, majd be is mutatják azt az egyetemi és a kari vezetőségnek - tudtuk meg az egyetem közleményéből.

A zsűri konszenzusos döntés során választja ki a legjobban sikerült főzetet. A BGE első söre egy feketebodzás gose lett, amely a benne található ásványi anyagoknak köszönheti izgalmas, sós mellékízét és látványos kék színét. A terméket a hallgatók a One Beer csapatával közösen fejlesztették tovább, hogy végül piacra dobják a BGE első sörét, melyet az egyetemi közösség 2023 őszén kóstolhatott meg. A sikeres pilot félév után 2024 év elején elkészült a második sörkülönlegesség, amely egy ananászos cold brew coffe milk stout lett.

Kisüzemi sörfőzés lépésről lépésre

A kurzus és a házi sörverseny ötlete Csulak Gergelytől, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mesteroktatójától származik, amelyhez Nyíri Szilárd, a One Beer general managere, a BGE szakmai partnere és alumnija biztosítja a kereteket. A projekt egyedülálló kezdeményezésnek számít hazánkban, hiszen a hallgatók nem egy, már a piacon meglévő termék mögé állnak be, hanem saját ötletükön alapuló új sört valósítanak meg. A produktum végül Nyíri Szilárd mentorálása és tanácsai nyomán kerül a hazai kisüzemi sörök piacára.

A projekt célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kisüzemi sörkészítés minden szakaszába, a tervezéstől kezdve egészen az értékesítésig. Így a sör megalkotásán túl el kell nevezniük a produktumot, arculatot kell tervezniük hozzá, és kalkulálniuk kell a termék bruttó eladási árát. A kurzus elvégzésével tehát valós, kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek egy termék piacra kerüléséről

- mondta Csulak Gergely.

Az egyetem célkitűzése, hogy a következő években még több hallgatót vonjanak be a projektbe, és minél izgalmasabb megoldások szülessenek. A BGE sörkülönlegességeit a VIII. Indoor Sörfesztivál mellett az egyetem alumni rendezvényén, a február 29-én megrendezésre kerülő BGE Alumni Festen is megkóstolhatják az érdeklődők.

(Címlapkép forrása: BGE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?