2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

agrarszektor.hu
A World Processing Tomato Council február 13-ai éves közgyűlését követően a jelenlegi ipari paradicsom termésbecslése 47 millió tonna. Ez 6 százalékkal több, mint a 2023-ban globálisan feldolgozott 44,4 millió tonna. A globális volumen növekedése teljes egészében a Kínában elért meglepő, 40%-os volumennövekedésnek köszönhető. Fontos megjegyezni, hogy szokatlan lenne, ha Kína ebben a szakaszban pontos előrejelzést adna, mivel ezt általában csak március végén vagy április elején teszi. A WPTC arra számít, hogy akkorra már biztosabb számokkal fog rendelkezni.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A déli félteke országaiban az ipari paradicsom betakarítás folyamatban van, az előrejelzés Argentínában 680 000 tonnára emelkedett, mivel a betakarítás jól halad, akárcsak Chilében, ahol továbbra is 1,4 millió tonnát várnak. Ausztráliában a prognózis 223 000 tonna marad, de az esőzések miatt a végső mennyiség alacsonyabb lehet. Eközben a Dél-afrikai Köztársaságban 160 000 tonnás termésre számítanak. A nyári betakarítás megkezdődött, már 12 000 tonnát feldolgoztak, kritikus problémák nélkül a tervezett ütemterv szerint - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A január végi utolsó adatokhoz képest Kaliforniára és a legtöbb AMITOM országra vonatkozó előrejelzés nem változott, kivéve Spanyolországot, ahol a jobb vízellátottság miatt 2,3 millió tonnáról 2,6 millió tonnára nőtt a várható mennyiség. Kínában a február eleji tavaszi fesztivál miatt az összes feldolgozóüzem és a nagyobb termelők szabadságon voltak. Ezért az statisztikák még pontatlanok, így még túl korai lenne pontos becsléseket adni. A jelenleg rendelkezésre álló információk, a vetőmagok értékesítési volumene és a várható feldolgozási volumen alapján a 2024-es termés becsült mennyisége 11 millió tonna. Ugyanakkor Kínában a belföldi fogyasztás drámaian növekszik.

Kanadában az előzetes jelzések szerint a szerződéses mennyiség 530 000 tonna lesz. Míg Oroszországban a jelenlegi előrejelzés szerint 650 000 tonna paradicsomot fognak feldolgozni, csaknem megismétlik a korábbi eredményt. A szankciók és korlátozások miatt a vetőmagból hiány van, így a tervek módosulhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?