Ezt sokan nem tudják: így tehető tartósabbá és finomabbá a fokhagyma

agrarszektor.hu2024. május 1. 17:02

A fekete fokhagymát egyszerű fokhagymából készítik fermentálással, amely során hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják a zöldséget. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint ez az étel ráadásul egyáltalán nem büdös, viszont egészséges és a környezetvédelmet is segíthet.

Közismert tény, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít a nyersen történő fogyasztásától. Ami probléma, hiszen a fokhagyma egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzik, vagy megmelegítik. Az úgynevezett fekete fokhagyma viszont megőrzi a hagyományos fokhagyma összes előnyét, de az erős szag nélkül, íze pedig édeskés - olvasható a 24.hu oldalán. A korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.

A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, az a környezetnek is segíthetne hiszen csökkenthetné az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, egészséges, élelmiszerpazarlás, fokhagyma, egészséges-táplálkozás, élelmiszerhulladék, minőségromlás, tartósítás,