Kiderült: ezért veszi sok magyar a külföldi élelmiszert itthon

Veres Virág Cintia2024. május 28. 06:03

Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik. Jelenleg még azt tudom mondani, hogy inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert - nyilatkozta az Agrárszektornak Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető igazgatója, Kecskeméten, a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Kifejtette azt is, hogy mit lehetne tenni a folyamatos importnyomás ellen, valamint beszélt arról is, hogy miért a konferencián írták alá az új élelmiszeripari kezdeményezésüket, az HonestFood-ot.

A cégvezető szerint már alacsonyabb az infláció és emelték a béreket, így a vásárlói erő javulni fog és több élelmiszer tudnak vásárolni az emberek. De van még egy kulcsfontosságú pont: a minőségre is fókuszálni kell.

Inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert. Az HonestFood mozgalomnak is az a célja, hogy kiemelt figyelmet fordítson az emberi egészségre, a természet és a környezet védelmére, beleértve az állatjólétet is

- vélekedett.

A magyar élelmiszerek komoly importnyomással néznek szembe, ezt a vásárlók is jól érzékelhetik. Ha bemegyünk egy boltba, rengeteg a külföldről érkező termék, a hazai áruk jelentős polcveszteséget szenvedtek el az elmúlt időben. Giacomo Pedranzini ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a minőségre és az árra kell koncentrálnia a gyártóknak.

Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik.

Ki kell használni a támogatásokat

A magyar élelmiszeripar súlyos milliárdokat kap annak érdekében, hogy növelje a versenyképességét, hatékonyságát, emellett még az exportunk is erősödjön. Kérdés, hogy mindez vajon tényleg elegendő lesz-e az áttöréshez? A Kométa ügyvezető igazgatója szerint valóban kell fejlődni a technológia és a minőség terén is, a támogatásokkal és azok mértékével pedig egyetért.

Magyarországon sok föld és bőséges víz van, ezt ki kell használni. Termelni kell a gabonát, nevelni az állatokat, de emellett a feldolgozásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Csak így termelhetünk finom, egészséges élelmiszert, elérhető áron.

Megalakult az HonestFood Egyesület

Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy az a folyamat, amibe az élelmiszertermelők és -gyártók belekerültek, nem fenntartható. Ha nem változik meg a piaci szereplők magatartása, akkor az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot és ez ahhoz vezethet, hogy egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Az HonestFood friss, reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy a magyarok felénél (47%) kizárólag az ár dönt, amikor élelmiszert vesz.

A rossz minőségű étel pedig számos betegséghez vezethet, és a magyarok születéskor várható átlagos élettartama már most elmarad az európai átlagtól: Európában a születéskor várható átlagos élettartam 81,5 év, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam: 76,9 év. Hogy ez a folyamat megforduljon, létrehozták a nonprofit HonestFood Egyesületet, amely a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér. A működés pedig megkezdődött, az alapító tagok a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián írták alá a megállapodást.

Azért szerettünk volna itt, Kecskeméten aláírni, mert az HonestFood mindenkié, így sem a telephelyünk, Kaposvár, sem Budapest nem jöhetett szóba. Mivel tudtuk, hogy itt, a konferencián a magyar agrárium minden fontos szereplője részt vesz, nem hezitáltunk sokat a döntéssel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrártámogatás, magyar-termék, magyar, kométa, élelmiszergyártás, magyarország, élelmiszertermelés, élelmiszergyártó, élelmiszerminőség, élelmiszer-drágulás, agrárfejlesztés, agrofood-2024,