Pánik az uniós sertéspiacon: súlyos gondok jöhetnek

agrarszektor.hu2024. június 18. 11:33

Súlyos csapást mérne a dán húsiparra, ha Kína korlátozná az európai sertéshús importját. Egy dán lobbicsoport ezért arra szólította fel az Európai Uniót, hogy még július 4-e előtt találjanak megoldást a kialakuló helyzetre. Spanyolország szintén jelezte, hogy kész együttműködni a helyzet enyhítése érdekében.

Mint ismeretes, Kína a hét elején bejelentette, hogy dömpingellenes vizsgálatot fog kezdeményezni az importált sertéshús és melléktermékei ellen. A lépés arra válasz, hogy az EU korlátozta a kínai elektromos járművek exportját - írta meg a Reuters. A közeljövőben nem várhatóak kínai vámok, de az elektromos járművek uniós behozatalára vonatkozó ideiglenes vámok július 4-én lépnek hatályba.

Ulrik Bremholm, a Danske Slagterier kereskedelmi szövetség elnöke, amely a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács (Danish Agriculture & Food Council) lobbicsoportjának egy részlege, sürgette az összes felet, hogy mérlegeljék a munkahelyekre, az élelmiszerbiztonságra és a termelésre gyakorolt hatásokat, és még július 4-e előtt találjanak megoldást. Mint fogalmazott,

a dán sertésipart hihetetlenül súlyosan érintik majd az európai húsra vonatkozó esetleges kínai korlátozások. Egy jelentős exportágazat képviselőjeként szeretném hangsúlyozni, hogy támogatjuk a szabályokon alapuló és szabad világkereskedelmet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kína, húsipar, európai-unió, korlátozás, dömping, sertéshús, dánia, importvám, húsimport, hústermék, hatósági-vizsgálat, import-sertéshús, sertéshústermelés, sertéshústermék,