Kereskedelmi háború Kínával: a spanyolok felveszik a kesztyűt?

Kereskedelmi háború Kínával: a spanyolok felveszik a kesztyűt?

agrarszektor.hu
A spanyol sertéstenyésztőkre is komoly hatással van az a dömpingvizsgálat, amelyet Kína az Európai Unió sertéshúsimportjára rendelt el. Az ügy azzal kezdődött, hogy az EU korlátozta a kínai elektromos járművek importját, erre válaszul lengette be Kína a dömpingvizsgálatot. Spanyolország, a legnagyobb uniós sertéshúsexportőr azonnal közölte, hogy együttműködik az EU tisztviselőivel az ágazatnak komoly károkat okozó vámok elhárítása érdekében. A legfrissebb hírek szerint a spanyol sertéságazat a várakozásokhoz képest jóval ellenállóbbnak bizonyult.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023-ban Spanyolország exportálta a Kínába irányuló sertéshús mintegy 22%-át, összesen 1,2 milliárd euró értékben. A szakértők szerint éppen ezért a spanyolok az EU bármely más tagállamánál többet veszíthetnek az alulárazott sertéshúsra vonatkozóan bejelentett kínai vizsgálatból - írta meg a Reuters. A portál idézi Giuseppe Aloisiot, a Spanyol Húsiparosok Országos Szövetségének (ANICE) vezérigazgatóját is, aki szerint a bejelentés hideg zuhanyként érte az ágazatot, amely egyáltalán nem számított ilyen jellegű lépésre.

Ez aggodalomra ad okot, mert az érintett, importra szánt húsmennyiség jelentős, de nem fogja csődbe vinni a sertéságazatot, ha a kínaiak végül úgy döntenek, hogy kivetik a vámokat

- tette hozzá Guiseppe Aloisio.

A vizsgálatot a Kínai Állattenyésztési Szövetség panasza indította el a hazai sertéshúsipar nevében - közölte az ázsiai nagyhatalom, ám ennél többet nem voltak hajlandóak elárulni. Mivel a vizsgálat várhatóan legalább egy évig is el fog tartani, így bőven van idő a tárgyalásokra, bár Kína nemrég jelezte, hogy ideiglenes intézkedéseket is hozhatnak, ha az előzetes vizsgálatok megállapítják a dömping tényállását.

A spanyol sertéságazat a múltban már elég válságállónak bizonyult

A sertéságazat által kapott támogatások megfelelnek a WTO szabályainak - mondta Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter a héten, hozzátéve, hogy Spanyolország tárgyal az EU-val a lehetséges megoldásokról. Spanyolország sertéshúsipara a múltban rugalmasnak bizonyult, és az autóiparnak nagyobb stratégiai jelentősége - amely Németország után a második legnagyobb Európában - azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy megpróbálná rávenni az EU-t, hogy vonja vissza a kínai elektromos autókkal szembeni intézkedéseit - jelentette ki Miguel Otero, a madridi Elcano Royal Institute vezető elemzője.

De mi lesz akkor, ha Kína valóban bevezeti az importvámokat?

Miguel Otero beszélt arról is, hogy ha azok a választási lehetőségeik, nem fognak sertéshúst exportálni Kínába, de az autóipart megtarthatják, vagy bővíthetik, akkor fel fogják áldozni a sertéshús kivitelét. Spanyolország ugyan még nem fejtette ki álláspontját az elektromos autókra vonatkozó importvámokkal kapcsolatban, de Carlos Cuerpo gazdasági miniszter a héten a Reutersnek azt mondta, hogy egyensúlyt kell találni a szabad kereskedelem előmozdítása és a stratégiai érdekek védelme között.

Ahogyan nem akarunk kereskedelmi háborút, úgy szeretnénk elkerülni a támogatási versenyt is. Meg kell találnunk azt a pontot, ahol versenyezhetünk, de tisztességesen

- mondta Carlos Cuerpo.

A spanyol külkereskedelmi intézet (ICEX) adatai szerint 2023-ban az autók és autóalkatrészek Spanyolország teljes exportjának 18%-át tették ki. Az iparág értéke mintegy 40 milliárd euró volt a spanyol autógyártók szövetsége szerint. Mint ismeretes, az EU június 12-én extra vámokat vetett ki a kínai elektromos autókra, hogy felvegye a harcot az általa túlzottnak tartott támogatások ellen, és hogy megvédje a több mint 1 billió eurót érő iparágat.

A spanyol sertéságazat kész új piacokat keresni

A spanyol sertéshúsipar a múltban már ellenállt az Oroszország által 2009-ben és 2013-ban a sertésinfluenzától való félelem miatt elrendelt importtilalmaknak, valamint az Oroszországgal szemben a Krím annektálása miatt 2014-ben elrendelt uniós szankciókat követően is elrendelt újabb tilalmaknak is. Korábban ugyan Oroszország volt Spanyolország legnagyobb unión kívüli vásárlója: azonban amíg 2012-ben 153 millió euró értékben importáltak az oroszoknak fagyasztott sertéshúst, 2014-ben ez már csak 180 ezer eurót tett ki.

Az ágazat készen áll arra, hogy ismét más piacok felé forduljon - mondta Alberto Herranz, a spanyol sertéstenyésztők szövetségének, az Interporcnak az igazgatója. Mint fogalmazott, amikor az orosz piac bezárult, a spanyol sertéstenyésztők nem mentek sírva az Európai Unióhoz, vagy a mezőgazdasági minisztériumhoz, hanem tettek egy lépést előre és keresték a diverzifikációt - tette hozzá a szakember. Más kérdés, hogy ezekek az új piacoknak a keresése egyszer már komoly feszültségeket okozott az Európai Unióban, és csaknem padlóra küldte a magyar sertéságazatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország Kínával folytatott kereskedelme ugyanakkor épp akkor élénkült, amikor az Oroszországba irányuló export leállt. A Kínába irányuló spanyol fagyasztott sertéshúsexport 2020-ban érte el a 2,5 milliárd eurós csúcsot, amikor a sertésinfluenza kitörése tönkretette a kínai hazai termelést. Bár Kína továbbra is a legnagyobb piac, a kivitel azóta csökkent, és várhatóan tovább csökken, ahogy az ország termelése normalizálódik. Eközben az exportőrök az ICEX adatai szerint már készítik a vészhelyzeti terveket, és más ázsiai piacokat, például Japánt, Dél-Koreát és a Fülöp-szigeteket növelik.

És ez még nem is a legrosszabb forgatókönyv

Az elemzők szerint a kínaiak válasza az uniós importvámokra sokkal rosszabb is lehetett volna. Az Eurointelligence szakértői rámutattak, hogy a sertéshúsipar az EU Kínába irányuló exportjának csak kis százalékát teszi ki az autókhoz képest, ami arra utal, hogy Kína nem hajlandó harcba szállni, és inkább alkut fog kötni az EU-val, minthogy kirobbantson egy tényleges kereskedelmi háborút.

Kína az EU-ra mutogat

A kínai kereskedelmi minisztérium legfrissebb közleménye szerint az Európai Unió tovább fokozta a kereskedelmi súrlódásokat, ami "kereskedelmi háborút válthat ki". A minisztérium szóvivője szerint ezért "a felelősség teljes mértékben az uniós oldalt terheli". Kína ugyanakkor reméli, hogy a két blokk képes lesz párbeszéd útján kezelni a nézeteltéréseket, és elkerülni a kereskedelmi súrlódások eszkalálódását, illetve azt, hogy azok kicsússzanak az irányítás alól - írta meg a Reuters.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?