Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idei gyümölcsszezon nem tekinthető átlagosnak, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott. A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak, de így is kihatással lehettek a virágok termékenyülő képességére. A helyenként robbanásszerűen, máshol vontatottan zajló virágzás időszakában szokatlanul meleg volt, emiatt a bibék hamar beszáradtak. Így - még ha megfelelő intenzitással jártak is a méhek és megtörtént a beporzás - a megtermékenyülés elmaradt, ami rányomta bélyegét az idei terméskilátásokra - írja közös közleményében a NAK és a FruitVeB.
A virágzás vége felé vagy befejeződése után röviddel beköszöntött egy másfél hetes, erősebb lehűlési hullám alacsony hőmérsékletekkel, borult, fényszegény időjárással, ami nem kedvezett a terméskötődésnek. Az április közepi lehűlési hullám során érkező éjszakai fagyok érdemi károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben. Emiatt az átlagosnál kevesebb termés várható, ami nem csak a hazai, hanem részben az európai termesztőkörzetekre is igaz. Bár a termés heterogenitása miatt nehéz pontosan megbecsülni az idei mennyiségeket, a piaci szereplők várakozásai szerint 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szinttel, ami szintén gyenge volt. Az ország észak-keleti régiójában, ahol a meggytermő terület mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés, ami elsősorban az április 19-21-ei fagyok károkozásának tudható be. Az ország többi régiójában (Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun stb.) nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható.
A hazai meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai szezonkezdet miatt idén korábban is zárul.
A minőséggel nincs probléma, a májusi eső kedvezett a gyümölcsméret alakulásának. A cseresznyelégy viszont már május első felében, közepén megjelent, így a szokásosnál sokkal hamarabb kellett védekezni a nagyobb károkozás elkerüléséhez.
A hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül. A kivitel 25%-a friss meggy, 70%-a befőtt, 5%-a fagyasztott. Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak. Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart égeti, tekintettel arra, hogy egész Európában üresek a fagyasztott meggy készletek, a vevők pedig elvárják a kiszolgálást. Mivel más európai országokban is gyengébb a meggytermés, a főbb exportpiacunknak számító Lengyelország és Németország mellett intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is a magyar meggy iránt.
A meggy igazi szupergyümölcs, fogyasztása elsősorban frissen ajánlott, hiszen így hasznosulnak leginkább a kedvező élettani hatásai. A meggy vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyümölcs, jelentős C-vitamin tartalma mellett remek vas, kalcium, kálium és magnézium forrás. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, vízhajtó hatása közismert.