Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most a meggyet az élelmes magyarok

Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most a meggyet az élelmes magyarok

agrarszektor.hu
Az enyhe tél és a korai tavasz beköszönte miatt a meggy virágzása is lezajlott szinte az egész országban nagyobbrészt március végén, így napjainkban már javában zajlik a meggyszezon. A piacokon és boltokon kívül, hazánkban számos ''Szedd-Magad'' meggyültetvény található, ahol lényegesen olcsóbban, 400-500 forintért juthatunk meggyhez, ez az ár napjainkban a boltok és piacok polcain 900 és 1500 forint között mozog.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a FruitVeb tájékozatatása szerint a tavalyi meggy termésmennyisége 57 ezer tonna volt, ez az átlag alatti termés alapvetően a tavaszi fagyoknak, a kedvezőtlen virágzáskori időjárásnak, az erős moníliafertőzésnek, illetve az 2022-es extrém aszály okozta károknak a következménye. Az idei gyümölcsszezon sem tekinthető átlagosnak, most voltak bőven nem megszokott időjárási viszonyok. Az enyhe tél és a korai tavasz beköszönte miatt a szokásosnál mintegy 2-3 héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása is lezajlott szinte az egész országban nagyobbrészt március végén, április első dekádjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Várható termésmennyiség 2024-ben

 A FruitVeB elemzése szerint a virágzáskor látható nagyon jónak mutatkozó helyzethez képest, helyenként bizonyos tekintetben kiábrándító a kép. A meghatározó ágazati szereplők (lé-, hűtő- és konzervipari vállalatok, integrátorok, TÉSZ-ek, termelők) körében - május elején - végzett előzetes felmérés alapján 2024-ben a tavalyihoz hasonló, átlag alatti termésre lehet számítani, amely az ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról lapunk beszámolt, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei termést. Takács Ferenc hozzátette, hogy ez nem haladja meg az utóbbi 15-20 év átlagát, de az egyik legfőbb vetélytársnál, Lengyelországban a meggynek legalább a felét elvitték a tavaszi fagyok.

Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak. Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart égeti, tekintettel arra, hogy egész Európában üresek a fagyasztott meggy készletek, a vevők pedig elvárják a kiszolgálást. Mivel más európai országokban is gyengébb a meggytermés, a főbb exportpiacunknak számító Lengyelország és Németország mellett intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is a magyar meggy iránt. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny, a feldolgozóipar számára pedig kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe.

Szedd-magad

Vannak olya térségek, ahol már májusban megkezdődtek a szedési akciók, de többségében a mostani időszakra tehető a meggy csúcsszezonja.  Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján, a piacokon napjainkban 980 és 1480 forint között mozog a meggy ára, a ''Szedd magad'' meggyek listáján pedig találhatunk akár 500-600 forintért is találhatunk magyar meggyet. Ha az utóbbi mellett tesszük le voksunkat, akkor fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk az adott hely nyitvatartási idejéről és az esetleges előzetes bejelentkezésről. Ebben óriási segítséget jelenthet például a Gyümölcsvadász oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A korábbi évek tapasztalati alapján a meggytermelők nagy százaléka még június közepéig számít termésre. Mutatjuk, hol lelhetőek fel a ''Szedd'' magad akciók:

Pest megye:

Heves megye:

Bács-Kiskun megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Borsod-Abaúj-Zemplém megye

Fejér megye:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?