Így szálltak el a gyümölcsárak a németeknél: sokkoló, ami történt

Így szálltak el a gyümölcsárak a németeknél: sokkoló, ami történt

agrarszektor.hu
Az utóbbi öt év legmagasabb gyümölcsárait mérték áprilisban és májusban a német üzletekben. Főleg a bogyós gyümölcsöknél regisztráltak magasabb árakat, de az alma átlagára is 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Németországban a Destatis adatai szerint május hónapban rekordot ért el a gyümölcsök átlagára, (3%-kal még a tavaly május árakat is meghaladta), ám ez az áprilisi szinthez képest már enyhe csökkenésnek számít. Különösen a bogyós gyümölcsök esetében regisztráltak magasabb árakat (10%), de az alma átlagára is 5%-kal meghaladta az egy évvel korábbi szintet - írja a FruitVeB. A csapadékos tavasz nem vezetett a német boltokban a zöldségek rekordárához. A gyümölcsök esetében ez május hónapban a bogyós gyümölcsökre és a csúcsgyümölcsökre volt jellemző, amelyekből a holland termelők is szállítanak. 

A zöldségfélék árai is igen magasak voltak májusban, de ez nem jelentett új rekordot Hollandiával ellentétben, ahol a csapadékos időszak megnehezítette a betakarítást, emiatt a piacra érkező készletek nem mindig tudták fedezni a keresletet. A német piacokat azonban sok beszerzési forrásból látják el,  ami visszafogta az áremelkedés mértékét. Az elmúlt öt évet tekintve az uborka idén a legdrágább, a paprika és a káposzta esetében pedig a második legdrágább.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?