Durván drágulhat a rizs, ha elrendelik a tilalmat

Durván drágulhat a rizs, ha elrendelik a tilalmat

agrarszektor.hu
Az egész világ rizspiacára, így az árakra is kihatással lehet az, hogy az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is nemet mondhat a pakisztáni importra, miután szermaradványokat találtak több onnan származó tételben is. Pakisztán mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazata jelentős kihívásokkal küzd, különösen a szűk exportbázis miatt, amelyen a korlátozott árucikkek dominálnak. Ezek közül a rizs emelkedik ki elsődleges exportcikként, amely a 2024-es pénzügyi évben több mint 3,5 milliárd dollárnyi devizát termel - derül ki a Dawn című napilapban megjelent jelentésből. Az ázsiai ország tehát a világ top rizsexportőrei közé tartozik, ha viszont a nyugati vevők nem kérnek az ottani áruból, az felfordulást hozhat a rizs piacán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Dawn beszálomója szerint, 2023-ban az Európai Unió fokozott riasztást adott ki, mivel a Pakisztánból és Indiából származó rizsszállítmányokban növényvédőszer-maradványokat találtak, legfőképpen a basmatiban. Ezek a szállítmányok nem feleltek meg az EU peszticidekre vonatkozó maximális maradékanyag-határértékeinek. A korábbi években Pakisztánhoz képest India nagyobb arányban nem felelt meg a követelményeknek. A helyzet azonban 2024-ben éles fordulatot vett: a pakisztáni rizsszállítmányok többször voltak problémásak, mint az indiaiai termékek - írja a ChiniMandi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett Pakisztánban az elmúlt három évben folyamatosan magasabb volt a mikotoxinok, különösen az aflatoxinok előfordulása, mint Indiában. Az aflatoxinok olyan mérgező anyagok, amelyek a rizsben gombák vagy penészgombák fertőzésével alakulnak ki. A növényvédőszer-maradékok és a mikotoxinok számának növekedése riadalmat keltett az exportőrök körében, akiket most az uniós tilalom fenyeget, hacsak nem hajtanak végre azonnal korrekciós intézkedéseket. A pakisztáni élelmiszer-biztonsági protokollok megerősítése a rizságazatban most már elengedhetetlen.

Ezeket a vegyszereket azonban nem engedélyezték a rizskultúrákban való használatra, ami a betakarított rizsben a növényvédőszer-maradványok megnövekedett szintjéhez vezet - tette hozzá a jelentés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák helytelen kijuttatási gyakorlata, például az ajánlottnál magasabb koncentráció alkalmazása vagy a növényvédő szerek túlságosan közeli kijuttatása a betakarítási időhöz, hozzájárul a szermaradványok magas szintjéhez. A problémát súlyosbítja, hogy sok gazdálkodó nem rendelkezik megfelelő oktatással, mivel gyakran nincsenek tisztában a rizsspecifikus agrokémiai szerekkel, azok megfelelő adagolásával. A mikotoxinok problémáját súlyosbítja a nem megfelelő betakarítás utáni gyakorlat. Sok gazdálkodó az éghajlatváltozás okozta rendszertelen esőzések és a termesztési ciklusok lerövidítésének szükségessége miatt idő előtti betakarításhoz folyamodik. Ez a korai betakarítás, amelyet gyakran 20-30 százalékos nedvességtartalom mellett végeznek, valamint a nem optimális szárítási módszerek elősegítik a gombák elszaporodását és az aflatoxinszennyezést a betakarított rizsben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is alkalmazzák az elavult napon történő szárítási módszereket, annak ellenére, hogy ezek nem hatékonyak a nedvességtartalom 14-15 százalékos, biztonságos küszöbértékre történő csökkentésében. Ez rávilágít a pakisztáni rizsfeldolgozó iparban a nem megfelelő infrastruktúra és technológia átvételének szélesebb, rendszerszintű problémájára. Ráadásul a rizsfeldolgozó üzemek beszerzési gyakorlata tele van kihívásokkal. A legtöbb malom a helyi piacokról vásárol rizst, anélkül, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezne a rizs eredetéről vagy az alkalmazott gazdálkodási gyakorlatról. A nyomon követhetőség és a minőségellenőrzés hiánya tovább növeli a nem megfelelő rizsszállítmányok elterjedtségét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pakisztáni kormány jelentős akadályokkal néz szembe, többek között a befolyásos növényvédőszer-vállalatok ellenállásával, a káros vegyi anyagok betiltásának végrehajtása ellen. Az indiai Pandzsabbal ellentétben, amely tíz agrokémiai anyag betiltását jelentette be a basmati rizsben található növényvédőszer-maradványok csökkentése érdekében, Pakisztán szabályozási kerete továbbra sem megfelelő a hasonló tilalmak érvényesítésére. Az 1872. évi szerződéses törvényből hiányoznak a szerződéses gazdálkodás szabályozására és érvényesítésére vonatkozó konkrét rendelkezések, amelyek potenciálisan javíthatnák a mezőgazdasági gyakorlatot és a nemzetközi élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelést.

Az olyan szervezetek, mint a Pakisztáni Rizsexportőrök Szövetsége (REAP) erőfeszítései, amelyek a gazdák és az érdekeltek tudatosságának növelésére irányulnak, dicséretesek, de nem elégségesek. Sürgősen szükség van szélesebb körű, digitális platformokat használó oktatási kampányokra, valamint a mezőgazdasági tanácsadó szolgáltatásokkal és a növényvédőszer-gyártó cégekkel való partnerségekre. Pénzügyi ösztönzők, például exportfejlesztési felárakkal és a rizsfeldolgozó üzemek szárítóberendezéseinek korszerűsítésére irányuló támogatott hitelprogramokkal is ösztönözhetik a biztonságosabb mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását. Ezek az intézkedések azonban erőteljes kormányzati támogatást és hatékony szakpolitikai végrehajtást igényelnek, ami jelenleg hiányzik - jelentette a Dawn.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 6. 13:27