Világszerte zuhan a borfogyasztás, de kétségbe esni nem kell

agrarszektor.hu2024. július 6. 13:27

Az utóbbi időben a borászati ágazaton belüli beszélgetéseket a borúlátás és a borúlátás jellemzi. Az eladások ingadoznak, az éghajlat kiszámíthatatlan, a túltermelés burjánzik, az fogyasztók pedig vonakodnak költeni. Mint a Wine Enthusiast cikke beszámol, bizonyos szakértők szerint ugyanakkor korai még pánikba esni, valószínűleg csak a szokásos mezőgazdasági ciklikusságot tapasztaljuk – igaz, ezt felerősíti a klímaváltozás hatása.

A józanság divat, és az Egészségügyi Világszervezet tavaly bejelentette, hogy nem tartja biztonságosnak az alkoholfogyasztás semmilyen mértékét. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Z generáció lassabban kedveli meg a bort, mint a korábbi nemzedékek - a long drinkek és a marihuána sokkal vonzóbb szenvedélyek.

"Egy érzelmi felhő lebeg az iparág felett" - mondja Sam Bogue, a San Francisco-i Flour + Water Hospitality Group italigazgatója. "Tényleg érezzük a nyomást - ha megnézzük a hírekben megjelenő adatokat, akkor évek óta nincs növekedés." De Bogue, sok más borász, forgalmazó és importőr kollégájával együtt, kétli, hogy közel a vég. Sok jelentés félelemkeltő a bor jövőjével kapcsolatban - de vajon tényszerűek ezek vagy félelemkeltés? Tényleg ki kellene borulnunk?

Túlkereslet, majd túlkompenzáció

Sőt, a jelentés óvatos optimizmussal van átszőve: A ládaeladások és a mennyiségi eladások visszaesnek - különösen a kedvező árú palackok esetében -, de a prémiumosítás továbbra is jelen van. A 10 dollár feletti borok értékesítése 2023-ban az élelmiszerboltokban 4,8 milliárd dollárra emelkedik, ami 34%-kal több, mint 2019-ben. A borászatok hetven százaléka jelezte, hogy a jövőben az értékesítés növekedésére számít.

Mégis, kétségtelen, hogy a borágazat bizonytalanságban van. Az akut bor-túlkínálat kihívás elé állította a kaliforniai és washingtoni termelőket, és a Silicon-Valley Bank várakozásai szerint ez a következő naptári évben is fennmarad. Tavaly Franciaország több mint 200 millió eurót költött a bortöbblet megsemmisítésére, és ennek következtében több ezer hektárnyi szőlőültetvényt vágtak ki Bordeaux-ban. Kaliforniában az Allied Grape Growers felszólított arra, hogy a készletek kipörgetése érdekében 12 000 hektárral csökkentsék a szőlőtelepítéseket. Ausztráliában pedig több millió szőlőtőkét vágtak ki, hogy segítsenek megfékezni a túltermelést.

Csak a ciklust nagyítjuk fel?

Egyes iparági tagok azzal érvelnek, hogy sok ilyen esetre van logikus magyarázat. Napa Valleyben a szőlőtőkéket gyakran az életciklusuk részeként, nem pedig a küszködő iparág tüneteiként húzzák ki.

Ez nem azért van, mert a termelők feladták - hanem azért, mert a szőlőt betegségek vagy öregedés sújtotta

- mondja Kellie Duckhorn, egy napai veterán, a Baldacci Family Vineyards vezérigazgatója.

Bo Barrett, a történelmi Chateau Montelena vezérigazgatója azt mondja, hogy látott már ilyen felhajtást. "Bármelyik mezőgazdasági iskolában megtanítják ezeket a gazdasági ciklusokat" - állítja Barrett.

A mezőgazdaság egyik szabálya, hogy minden olyan mezőgazdasági árucikket, amely pénzt hoz, mindig túlültetnek.

"Túl sok szőlőt termesztettek az emberek? Persze. Túl sok bort készítettek? Persze. Ez egy normális mezőgazdasági áruciklus" - folytatja. "Az emberek elfelejtik, hogy ez a mezőgazdaság és ezek a ciklusok jönnek-mennek. Ezt már hétszer láttam." Ezzel együtt megjegyzi, hogy ezt a ciklust felerősíti a közelmúltbeli éghajlati katasztrófák vis maiorja - a 2017-es tüzek, a 2022-es gyenge termés, a hőhullámok és így tovább. A lista folytatható – teszi hozzá a cikk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, borpiac, borkészítés, borfogyasztás, bortermelés, túltermelés, borágazat, borkultúra,