Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe: miért dobják ki ennyien az ételt?

Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe: miért dobják ki ennyien az ételt?

agrarszektor.hu
A világ népességének növekedése, a klímaváltozás, a Covid világjárvány és a szomszédban dúló háború gazdasági hatásainak következményeképpen egyre nő a világban az éhezők száma. Korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása az emberiség megfelelő mennyiségű, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezése, melyhez a mezőgazdasági szereplők is hozzá tudnak járulni.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ENSZ 2023-as jelentése szerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége várhatóan tovább fog nőni, bár fokozatosan lassuló ütemben. A nemzetközi szervezet előrejelzései szerint a világ népessége a 2080-as évekre 10,4 milliárd főre emelkedhet, majd stabilizálódhat, vagy fokozatos csökkenésnek indulhat. Ezzel egyidőben a FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO által közösen kiadott 2024-es jelentés szerint 2023-ban 713-757 millió ember, azaz a világ népességének 8,9, illetve 9,4 százaléka éhezhetett. A középső értéket (733 millió) figyelembe véve ez mintegy 152 millióval több ember, mint 2019-ben. E két jelentés adatait figyelembe véve, egyértelmű, hogy a következő évtizedekben különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására - írja a Corteva közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszertermelés és -fogyasztás egyik legnagyobb megoldandó problémája az élelmiszerpazarlás, melynek csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása. Az ENSZ adatai alapján évenként 1,3 milliárd tonna, azaz a megtermelt élelmiszer mintegy egyharmada megy kárba világszerte és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléshez, előállításhoz szükséges. Tehát az élelmiszerpazarlás megfékezése nem csak társadalmi feladat, hanem jelentősen hozzájárulhat a környezet védelméhez és az erőforrások pazarlásának csökkentéséhez.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból jól látható, hogy hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által mentett élelmiszerfelesleg főleg a kereskedelmi szektor és feldolgozóipar felajánlásaiból tevődik össze, melyek mentésével az egyesület a rászorulókat támogatja. Ez a tevékenység egyúttal az élelmiszerpazarlás kapcsán elvesztegetett természeti erőforrások és a megsemmisítéskor felszabaduló károsanyagok felhasználását is megelőzi, így az Élelmiszerbank működése egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat. A mezőgazdaság továbbra is az egyik terület, ahol Magyarországon egyelőre kevés élelmiszermentési együttműködés létezik, noha az agrárszektor hozzájárulása kiemelkedő fontosságú és jelentős lépéssel bírna a magyarországi élelmiszerfelesleg mentés előmozdítása terén. A mezőgazdaságból származó élelmiszerfeleslegek mentése az emberi fogyasztásra alkalmas, egészséges, feldolgozást nem igénylő zöldség és gyümölcsök átadását jelentik a Magyar Élelmiszerbank részére.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?