Nagy István: a borászatoknak több lábon kell állniuk

agrarszektor.hu2024. augusztus 11. 11:59

A somlói borvidék a magyar történelem és kultúra egyik fontos szimbóluma, amely a múlt század nehézségei ellenére is megőrizte értékeit. Mára pedig ismét a magyar borászat egyik ékkövének tekinthetjük – mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrendje által szervezett Lovagrendi Szakmai Találkozón, Somlóvásárhelyen.

A tárcavezető kifejtette, a borvidék felvirágoztatásához a borászok elszántságára és szakmai összefogására volt szükség. A borásztársadalom példamutató együttműködése és alkalmazkodási képessége ugyanis nélkülözhetetlen a változó piaci környezethez való sikeres alkalmazkodáshoz. A borászok tehát nem csupán reagálnak a változásokra, hanem aktívan formálják is a fogyasztói igényeket, ezáltal pedig előremutató irányt szabnak az egész magyar agráriumnak is.

Új termékek kellenek

Ezeket a kérdéseket Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli és értékeli. Hozzátette, a nagyon gyorsan változó borfogyasztási szokásokhoz nehéz alkalmazkodni. Ennek egy módját jelentheti a több lábon állás, vagyis az, hogy nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt, vagy mustot. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben – mondta Nagy István.

Évente 10 milliárd támogatás

Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban több mint a 100 millió euró áll rendelkezésre. Emellett a szőlő szerkezetátalakítását célzó programok keretében az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd volt elérhető, amelyből 30 ezer hektárnyi szőlőültetvény újulhatott meg – fejtette ki a miniszter.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, pezsgő, borpiac, borfogyasztás, bortermelés, pincészet, borágazat, nagy istván,