Búcsúzhatunk ettől a gyümölcstől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence?

Búcsúzhatunk ettől a gyümölcstől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence?

agrarszektor.hu
Napjainban ismét felütötte fejét a régebben már komoly gondokat okozó banánbetegség. A tudósok figyelmeztettek, hogy akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja a fertőzés, azonban ha jobban megismerjuk a kórokozó mehanizmusát és megszütetjük a monokultúrákat, akkor sikerülhet megállítani a terjedését.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az 1950-es és 1960-as években jelentős gondot okozott a globális banántermelésben a fuzáriumos hervadásnak nevezett betegség, amely az elmúlt időszakban ismét felütötte a fejét. A tudósok régóta figyelmeztetnek, ugyanis elmondásuk szerint a kórokozó akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja.  A szakértőknek az évek során sikerült megvizsgálni a kórokozó genetikai felépítését, amely áttörést jelenthet a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói azt találták, hogy a fuzáriumos hervadás domináns fajtája nem ugyanaz, mint ami évtizedekkel ezelőtt veszélyeztette a Gros Michel banánt. Napjainkban ennek helyét a Cavendish vette át, ami nitrogén-monoxiddal pusztító kórokozó - olvasható a 24.hu oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók szerint a nitrogén-monoxid génjeinek kiiktatásával meg lehetne állítani a betegséget. Ez egy rendkívül pusztító betegség, és fertőzés esetén a banántermesztőknek el kell hagyniuk a szennyezett területet. A kórokozó mechanizmusának megismerése esélyt adhat a probléma megoldására. A tudósok arra is felhívják a figyelmet, hogy a terjedés okát is meg kellene szüntetni, ezért pedig javarészt a monokultúrás ültetvények a felelősek.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?