Imádják külföldön ezt a magyar húst: itthon nem kell, pedig van bőven

agrarszektor.hu2024. szeptember 18. 06:03

A vadhús nem tartozik a legtöbbet fogyasztott húsfélék közé Magyarországon, és akkor még finoman is fogalmaztunk. Bár körülbelül 800 tonnát értékesítenek évente belőle, mi, magyarok egy év alatt mindössze 30-40 dekagrammot eszünk meg - sertésből pedig akár 30 kilót is. Az sem újdonság, hogy igen egészséges élelmiszerről beszélünk, ráadásul számos jótékony hatással és különleges ízvilággal bír és elegendő mennyiség áll a rendelkezésünkre belőle. Kérdés, hogy akkor mi a gond? Ennek és sok minden másnak járt most utána az Agrárszektor.

Mint megtudtuk, Magyarországon vadhúsból nagyjából 800 tonnát értékesítenek évente, a hazai vadhúsfogyasztás azonban rendkívül gyérnek számít, hiszen jelenleg mindössze 30-40 dekagramm/fő/évre tehető. Ezzel szemben sertésből például több, mint 30 kilogrammot is fogyasztunk átlagosan évente.

A VADEX Zrt. vadhúsfeldolgozó üzemében kizárólag nagyvad (szarvas, őz, vaddisznó, muflon) feldolgozása és értékesítése történik. A belföldi értékesítésből a szarvas részaránya 74 %, a vaddisznóé 21 %, az őzé 3 %, míg a mufloné 1%. Pontos információink a magyarországi vadhús fogyasztás összetételéről nincsenek, azonban vélhetőleg a fenti aránytól lényeges eltérés nem valószínű

- mondták lapunknak.

Miért nem fogy itthon a vadhús?

A vadhús Magyarországon a drágább élelmiszerek kategóriájába tartozik, ezért a vásárlók egy része számára a fogyasztása nem képezi a hétköznapok részét. Ezen kívül a vadhúshoz való hozzáférés sokak számára nem megoldott. A friss vadhús általában vadász barátoktól, „ismerősöktől” történő „szerzés”, vásárlás útján biztosított, azonban ez csak kisebb mennyiséget jelent. A vadfeldolgozók által forgalmazott termékek szinte kizárólag fagyasztott formában kerülnek a boltokba, elsősorban nagyobb áruházak polcaira. A szakemberek tapasztalata az, hogy a belföldi forgalom jelentős része vendéglátóipari egységek felé irányul, nem pedig a háztartások felé.

Év végén többen nyúlnak utána

Az év végén, ünnepi időszakban általában nő a kereslet a vadhúsok iránt. Tavaly decemberben az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy hiába az ünnepek, az infláció és az energiaárak növekedése miatt a vadhúsok esetében is áremelkedés volt tapasztalható, ami miatt a korábbi évekhez képest inkább visszafogott keresletre lehet számíthattak a vadhúsok esetében a hazai piacon. Az export tekintetében az év vége mindig erős időszaknak számít.

Ömlik külföldre

A VADEX Zrt. vonatkozásában elmondható, hogy az értékesítés kisebbik része irányul belföldre, azonban az utóbbi néhány évben folyamatosan nő a honi értékesítés aránya. A COVID előtti időszakban az import aránya 85-90% körül alakult, ezzel szemben a 2024. évben ez az arány várhatóan 80% alá csökken. A belföldi fogyasztás növekedése a fogyasztási szokások átalakulásának, valamint annak a nem elhanyagolható körülménynek is köszönhető, hogy a haszonállatok húsa - elsősorban a szarvasmarha - jelentős mértékű áremelkedésen esett át, melynek következtében a húsárak több termék esetében „összeértek”.

Az árakkal kapcsolatban pedig elmondták, hogy az elmúlt egy évben az export vonatkozásában enyhe áresés volt tapasztalható. Ezzel szemben a belföldi értékesítés vonatkozásában stagnálást tapasztaltunk az értékesítési árakban. Mindezen kívül érdemes kiemelni azt is, hogy miért lenne érdemes több vadhúst fogyasztanunk: a vadonélő állatoknak a húsában gyakorlatilag nincsen zsír. Az alacsony zsírtartalom a vadállatok aktív életmódjának és természetes táplálkozásának tudható be. A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Ez pedig csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti az egyéb krónikus betegségek kockázatát is. Emellett számos vizsgálat igazolta, hogy a vadhús összetétele a csupasz, bőr nélküli csirkemellhez hasonlít vagyis számokban ez a következőképpen néz ki: egy adag vadhús körülbelül 110-130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz. A szarvasok, a jávorszarvak például rengeteg vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul kiváló vasforrások, de megtalálható bennük a B12, B6 vitamin is. Emellett nincs bennük hozzáadott hormon és antibiotikum és egyedi ízvilággal is bírnak.

Most pedig nézzük, hogy milyen mélynek kell lennie a zsebünknek, ha valamilyen vadhúst vásárolnánk. A Matusz-Vad-nál

  • a vaddisznó szűzpecsenye kilója 8850 forint,
  • a vaddisznó gerinc 6857 forint,
  • a vaddisznó comb 5841 forint,
  • a szarvas bélszín 10641 forint,
  • a szarvascomb 4926 forint,
  • az őz apróhús pedig 4101 forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szarvas, értékesítés, belföld, húsfogyasztás, egészséges-táplálkozás, egészséges-életmód, vadhús, nagyvad, belföldi, hazai, vadhúsfeldolgozó, vadhústermék,