Beindult a szezon: elképesztő, ami a körtével történik Svájcban

agrarszektor.hu2024. szeptember 20. 09:03

Svájcban szeptember közepén kezdődött meg az idei alma- és körteszüret, a munkálatok várhatóan október közepén fejeződnek be. Becslések szerint a 2024-es almatermés és a körtetermés is jobb lesz mint a tavalyi évben.

A Fruit-Union Suisse termésbecslése szerint a 2024-es almatermés 103,6 ezer tonna (+3% a tavalyi volumenhez képest), a körtetermés pedig 16,4 ezer tonna (+17%) lesz, általában kiváló gyümölcsmérettel és minőséggel. Svájcban továbbra is a Gala a legnépszerűbb fajta a teljes mennyiség  29%-ával, megelőzve a Golden Delicious (14%) és a Braeburn (11%) fajtákat - írja a FruitVeb.

A körte esetében a Beurré Bosc a domináns fajta (34%), amelyet a Conference (25%), valamint a Louise Bonne és a Vilmos (11%) követ. Érdekesség, hogy az idei, 2024-es volt az első olyan év, amelyben a termésbecslés számait már egy mesterséges intelligenciával támogatott alkalmazással, a Prognosix által a Svájci Gyümölcsszövetséggel (FUS) és a SWISSCOFEL-lel együttműködésben kifejlesztett új PreApPear alkalmazással számították ki. Ez az alkalmazás a termésvolumen becslését fajtánként és parcellánként teszi lehetővé.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, alma, gyümölcs, svájc, körte, alkalmazás, fajta, almatermés, termésbecslés, tonna, körtetermés,