Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Ruda Bettina2024. szeptember 20. 05:59

Az alma hazánkban is rendkívül nagy népszerűségnek örvend, azonban az idei almatermés mintegy 150 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. Ennek jelentős oka az aszályos, száraz, forró időjárásban rejlik. A fákon lévő almatermés egy része napégetett lett, amelyek végül rothadásnak indultak, ez pedig a piaci árakon is meglátszik, ugyanis a legtöbb esetben egyelőre nem ment 400 forint alá az alma ára kilónként. A szedd- magad akciók hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mutatjuk, hogy hogyan és hol juthatunk akár 300 forintért is almához.

Az időjárás következtében, mint ahogyan a legtöbb gyümölcs esetében az alma szüretelése is hamarabb kezdődött a megszokottnál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB becslése szerint idén az átlagosnál gyengébb termés a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja teljes mértékben fedezni. A 2024. évi hazai almatermés jócskán alulmúlhatja a tavalyi 472 ezer tonnát. Az idén mindössze 330 ezer tonna +/- 10% magasságában várható a szüretelhető mennyiség.

Magyarországon 20 564 hektáron folyik almatermelés jelenleg és ez a szám folyamatosan csökken. Sok esetben az ültetvények elöregedtek, ez a tényező is nehezíti a korszerű termelést. A legfontosabb almatermesztő körzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt 15 136 hektár almaültetvény található, melyeken az étkezésre szánt alma mellett, jelentős mértékben az ipari termelésre szánt almával foglalkoznak. Termelnek még almát  Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyékben is. A hazánkban megtermett alma jelentős része a magyarországi piacra kerül. Az ipari alma nagy részét léüzemek dolgozzák fel, az étkezésre szánt almát pedig a hazai boltokban, piacokon találhatjuk meg. 

Hasonló a helyzet az Unióban is

A FruitVeb cikke szerint, az Európai Unióban egy átlagos évben 11,5-12,0 millió tonna almát termelnek, melyből nagyságrendileg 7,5-8,0 millió tonna kerül az étkezési piacokra, 3,5-4,5 millió tonna pedig a feldolgozóiparba. Az EU az évek többségében 500-600 ezer tonna almasűrítményt állít elő, ami a világ termelésének 1/3-a. Az Unió almatermésének jelentős részét, majdnem egyharmada Lengyelországból származik, idén azonban a becslések szerint a megszokottnál akár másfél millió tonna terméssel kevesebb lehet.

Fogyasztói árak alakulása

Az AKI PÁIR adatai alapján a budapesti nagyobb piacokon egy kilogramm almát a 36. és a 37. héten 398 és 799 forint között tudtunk megvásárolni. A szupermarketekben, például az Auchanban, Lidlben, Aldiban vagy Tescoban 439 és 699 forint között mozogtak az árak ugyanebben az időszakban. A Szedd-Magad akciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen saját magunk szedhetjük le a kívánt gyümölcsöt, ráadásul olcsóbban is tudjuk megvásárolni.

Idén is több megyében vehetünk részt az alma esetében is szedd-magad akciókon, ahol akár már 300-350 forintért tudunk többfajta almát vásárolni. Sok esetben érdemes előzetesen bejelentkezni, mert több helyen csak így tudnak vásárlókat fogadni a tulajdonosok. Az alma szedd-magad akciók több helyen már augusztusban megnyitottak, de a legtöbb ebben az időszakban, szeptemberben kezdi meg működését:

Pest megye:

Hajdú-Bihar megye

Bács-Kiskun megye

Zala megye

Fejér megye

Baranya megye

Tolna megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
alma, gyümölcs, almatermesztés, időjárás, almaültetvény, almapiac, almaár, almalé, almatermés, almatermelő, tonna, megye, almatermesztő, millió, szedd-magad,