Fontos megállapodás született: ez az egész világ tejiparára hatással lehet

agrarszektor.hu2024. szeptember 20. 14:26

Partnerségi megállapodást kötött egymással a Danone és az Ajinomoto élelmiszeripari vállalatok. Az együttműködés célja a tejipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

Az Ajinomoto és a Danone élelmiszeripari vállalatok partnerséget hoztak létre a tejipar üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentése érdekében - írta meg a Reuters. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés a metánkibocsátás egyik fő forrása, amely gyakran a trágyából és az állatok rutinszerű testi funkcióiból, például a tehenek böfögéséből származik.
A vezető világcégek emellett igyekeznek fényezni ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) referenciáikat, amelyekben a vállalatok által a környezet védelme érdekében tett lépések magas pontszámot kapnak.

Az Ajinomoto és a Danone közötti partnerség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében azt követően jött létre, hogy a világ hat legnagyobb tejipari vállalata - köztük a Danone - tavaly az ENSZ COP28 csúcstalálkozóján szövetséget kötött a metánkibocsátás csökkentése érdekében. A két vállalat az Ajinomoto egy olyan termékének használata érdekében fogott össze, amelyet a tehenek emésztőrendszerében használnak. Ez az érintett cégek által idézett számadatok szerint körülbelül 25%-kal csökkentheti a trágyából származó dinitrogén-oxid-kibocsátást, és - ha egy metáncsökkentő adalékanyaggal kombinálják - körülbelül 30%-kal képes felerősíteni a metáncsökkentő adalékanyag hatását.

Az olyan partnerekkel, mint az Ajinomoto, bővítjük azon megoldások eszköztárát, amelyeket a tejtermelőknek kínálunk, és amelyek kettős hatást fejtenek ki: egyrészt csökkentik a gazdaságon belüli üvegházhatásúgáz-kibocsátást, másrészt támogatják a gazdákat abban, hogy javítsák árrésüket, és ezáltal növeljék ellenálló képességüket

- mondta Jean-Yves Krummenacher, a Danone beszerzési vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tejipar, élelmiszeripar, fenntarthatóság, együttműködés, danone, adalékanyag, élelmiszergyártó, partnerség, szén-dioxid-kibocsátás, kibocsátás-csökkentés,