Újabb áremelés: úgy drágul egy alapélelmiszerünk, amilyet rég láttunk

agrarszektor.hu2024. szeptember 21. 20:02

Nyár óta újra folyamatosan növekednek a különböző tejek, illetve a tejtermékek fogyasztói árai. Ez az emelkedés azonban még nem érte el az egy évvel korábbi szinteket. A múlt hónapban a júliusi árakhoz képest 1,5 százalékkal fizettek többet a haza felvásárlók a nyerstejért, amely 10 százalékkal magasabb a tavalyi árszintnél.

Augusztusban kimozdult a nyers tej hazai felvásárlási ára a január óta beállt 164–166 forintos sávból – írja a Világgazdaság a Tej Szakmai Szervezet és Teaméktanács piaci jelentésére hivatkozva. A hazai felvásárlók a múlt hónapban a júliusinál 1,5 százalékkal többet, 166,73 forintot fizettek egy kilogramm nyers tejért, ami 10 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakára jellemző felvásárlási árnál. Ez az ár a zsírtartalom és a fehérjetartalom egyaránt 0,04 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése következtében alakult ki.

Eközben a kiviteli ár további 11 százalékot nőtt, elérte a 198,82 forintot kilogrammonként. Ez 19 százalékkal magasabb a belföldi felvásárlási árnál és a korábbi kiviteli árat 27 százalékkal haladja meg. A kivitel és a felvásárlás is nőtt augusztusban az előző évihez 6, illetve 5 százalékkal. Ebből kifolyólag elmondható, hogy az első nyolchavi felvásárlási ár 3, az export pedig 9 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. A Magyarországon megtermelt nyers tej 11,2 százaléka került exportra ebben az időszakban.

A tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítése 2024 első nyolc hónapjában a 2,8 százalékos friss tej, az 1,5 százalékos UHT-tej és a vajkrém kivételével emelkedett az előző évhez mérten. A feldolgozói átadási árak is tovább növekedtek, egyedül az ömlesztett sajt esetében esett vissza. A KSH adatai alapján elmondható, hogy a fogyasztói árak a nyári hónapokban növekedésnek indultak, de az előző év azonos időszakának áraitól még mindig elmaradnak, a 2,8 százalékos UHT-tej kivételével. 2023 januárjához képest a vizsgált termékek fogyasztói árai átlagosan 23 százalékot csökkentek, egyedül a -korábban hatósági áras- 2,8 százalékos UHT-tej árában látszódik nagyobb emelkedés. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tejszektor, tej, tejipar, áremelkedés, tejtermék, tejtermelés, tej-terméktanács, tejágazat, uht, tejár, belföldi, hazai,