Itt van Brüsszel válasza a kínai fenyegetésre

Itt van Brüsszel válasza a kínai fenyegetésre

agrarszektor.hu
A Bizottság ma konzultációs kérelmet indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), vitatva Kína szubvencióellenes vizsgálatának kezdeményezését bizonyos tejtermékek EU-ból történő behozatala ellen.  Az EU fellépését az váltotta ki, hogy Kína rövid időn belül megkérdőjelezhető állításokon és elégtelen bizonyítékokon alapuló kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményezett. Ezzel a Bizottság teljesíti azon kötelezettségvállalását, miszerint megvédi az uniós tejipar és a közös agrárpolitika érdekeit a visszaélésszerű eljárásokkal szemben.

A Bizottság a kezdetektől szorosan nyomon követte a vizsgálatokat, teljes együttműködésben az exportáló uniós gyártókkal és a tagállami hatóságokkal. A Bizottság eltökélt szándéka, hogy minden rendelkezésre álló jogi eszközt teljes mértékben kihasználjon az uniós ipar védelmére a kereskedelmi védelmi eszközökkel való visszaélésekkel szemben - írja az ec.europa.eu. Az EU által kért konzultációk jelentik a WTO vitarendezési eljárásának első lépését. Ha ezek nem vezetnek kielégítő megoldáshoz, az EU felkérhet egy, a WTO által felállított testületet, amely dönt a vizsgálatról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína még 2024. augusztus 21-én indította el tejipari vizsgálatát. A vizsgálat a 10%-nál magasabb zsírtartalmú folyékony tejet és tejszínt, valamint az EU-ból származó különféle sajtokat érinti. A vizsgálat az EU Közös Agrárpolitika keretében nyújtott támogatásokra, valamint egyes nemzeti és regionális programokra irányul. A Bizottság biztos abban, hogy ezek a támogatási rendszerek teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi szabályokkal, és nem okoznak kárt a kínai tejiparnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 23. 11:27