Itt van Brüsszel válasza a kínai fenyegetésre

agrarszektor.hu2024. szeptember 23. 12:06

A Bizottság ma konzultációs kérelmet indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), vitatva Kína szubvencióellenes vizsgálatának kezdeményezését bizonyos tejtermékek EU-ból történő behozatala ellen.  Az EU fellépését az váltotta ki, hogy Kína rövid időn belül megkérdőjelezhető állításokon és elégtelen bizonyítékokon alapuló kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményezett. Ezzel a Bizottság teljesíti azon kötelezettségvállalását, miszerint megvédi az uniós tejipar és a közös agrárpolitika érdekeit a visszaélésszerű eljárásokkal szemben.

A Bizottság a kezdetektől szorosan nyomon követte a vizsgálatokat, teljes együttműködésben az exportáló uniós gyártókkal és a tagállami hatóságokkal. A Bizottság eltökélt szándéka, hogy minden rendelkezésre álló jogi eszközt teljes mértékben kihasználjon az uniós ipar védelmére a kereskedelmi védelmi eszközökkel való visszaélésekkel szemben - írja az ec.europa.eu. Az EU által kért konzultációk jelentik a WTO vitarendezési eljárásának első lépését. Ha ezek nem vezetnek kielégítő megoldáshoz, az EU felkérhet egy, a WTO által felállított testületet, amely dönt a vizsgálatról.

Kína még 2024. augusztus 21-én indította el tejipari vizsgálatát. A vizsgálat a 10%-nál magasabb zsírtartalmú folyékony tejet és tejszínt, valamint az EU-ból származó különféle sajtokat érinti. A vizsgálat az EU Közös Agrárpolitika keretében nyújtott támogatásokra, valamint egyes nemzeti és regionális programokra irányul. A Bizottság biztos abban, hogy ezek a támogatási rendszerek teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi szabályokkal, és nem okoznak kárt a kínai tejiparnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrárpolitika, kína, kereskedelem, tejtermék, vizsgálat, tejtermelés, bizottság, kínai, uniós,