Őszi hétvége Egerben? Mutatjuk a programokat és borkóstolókat

agrarszektor.hu2024. szeptember 25. 10:28

A nyári strandszezon után sokan keresik az aktív turizmust, hiszen az ősz a hosszú séták, az izgalmas túrák a városlátogatások és a borkóstolók időszaka. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Egerhez, Etyekhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Egri borvidék! 

Eger Magyarország egyik leglátogatottabb városa: a hevesi vármegyeszékhelyt minden évszakban sok turista, borkedvelő, történelem iránt érdeklődő keresi fel Magyarországról és külföldről is. Az Egri vár és Múzeum meglátogatása szinte kötelező, nem csak osztálykirándulóknak érdekes, sőt, még a panoráma is kiváló.

Felfedezhetjük a híres ostrom történetét, sétálhatunk a vár falain, a vár szomszédságában pedig megtekinthetjük a város legismertebb írójának, Gárdonyi Gézának a házát is. A monumentális Egri Bazilika mellett nem érdemes kihagyni a török időkből fennmaradt Minaretet sem, amely Magyarország egyik legmagasabb középkori műemléke. A város szívében található hangulatos tér kiváló hely sétára és kávézásra, a környéken számos étterem és kávézó található. Eger gasztronómiája sokat fejlődött az elmúlt években.

A város egyik legismertebb éttermét, a Macok Bisztrót a Michelin Guide 2022 és 2023 Bib Gourmand díjjal értékelte, emblematikus ételük a pedig a bikavéres marhapofa. A város új izgalmas vendéglátóhelye a Pont. Gasztroműhely, ami egy small plate-típusú konyha: az ételeket ér megosztani, többfélét is kóstolni egy vacsora alkalmával.

A legjobb reggelihez érdemes a vasútállomás környékére elsétálni, ahol a Fázis Koszt&Kávé tökéletes eggs benedicttel várja a későn kelőket is. A várostól néhány kilométerre fekvő Egerszalókon a híres sódombok mellett Magyarország egyik legkülönlegesebb gyógyvizes fürdőjében lazíthatunk. Az 1 900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17, egész évben működő külső és beltéri medence kap helyet. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda biztosítják a kellemes időtöltést minden korosztály számára.

Bikavér és Csillag

Természetesen egyetlen egri kirándulás sem maradhat borkóstoló nélkül.

Az egri borvidék hazai viszonylatban a hűvösebb klímájú területek közé tartozik. Ebből eredően a jól megtartott illatok és szép savak hazája. Változatos talajokon terem a szőlő, ami komoly stílusbeli különbségeket eredményez. A legtöbbeknek természetesen az Egri Bikavér jut eszükbe a borvidék neve hallatán: az Egri Bikavér legalább négy szőlőfajtából házasított terroirvörösbor. Az alapját adó kékfrankos, a borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája teszi egyedivé ezt a bortípust. A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az Egri Csillag nevű fehérbor megalkotásával.

A Kovács Nimród Borászat a hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül - mint a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a merlot és a cabernet franc -, büszke a hagyományos magyar boraira, a furmintra és a kékfrankosra is. Szőlőültetvényeiket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzák, sőt, kézzel is szüretelik. A pincészet hét egybefüggő pincében található Egerben, a történelmi Verőszala utcában, ahol előzetes bejelentkezés alapján többféle borbemutató programot ajánlanak, amelyek között pincelátogatás, technológiai ismertető, és természetesen borkóstoló szerepel. 

A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. A borászat Egerben a Nagykőporoson helyezkedik el, mintegy 4 500 m2-en. A különleges, mediterrán hangulatú épületből csodálatos panoráma tárul elénk Eger városára, amivel az általános, és a borturizmus iránt érdeklődőket egyaránt várják. Érdemes megkóstolni kadarkájukat, kékfrankosukat, és a Bikavér Superiort is.

Egerben szinte minden hónapban találhatunk borhoz, gasztronómiához kapcsolódó rendezvényt: az Egri Bikavér napját minden évben október 18-án ünneplik, amely alkalmából idén is összeállítottak egy izgalmas Egri Bikavér Gasztro Napok programsorozatot. Ennek része több borkóstoló, főzőverseny, pincetúra és vacsoraest is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eger, borvidék, borfogyasztás, bortermelés, magyarország, egri-borvidék, bikavér, bortermelő, város, természetes, egri-bikavér,