Durván lecsökkenhet a népszerű élelmiszer ára: mégis mi történik itt?

agrarszektor.hu2024. szeptember 26. 09:46

Csökkenés várható az olivaolaj árának tekintetében év végére, a termelés növekedésének köszönhetően. A European Supermarket Magazine közölte: Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója az Il Sole 24 Ore-nak nyilatkozva 30-40 százalékos árcsökkenést prognosztizált - írja a Portfolio.

Idén a termelés elérheti a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, ennek köszönhetően 30-40 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet az olívaolajnál. Az előző két év alacsony termelését az idei év egyensúlyozhatja. A fogyasztók összességében arra számítanak, hogy az árak akár 10 euró/liter alá csökkennek. Ez várhatóan növeli a fogyasztást világszerte, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. A Nemzetközi Olívaolaj-tanács adatai alapján a Monini 2025-re a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja, nagyságrendileg 3 millió tonnás mennyiséggel.

A száraz időjárás miatt Olaszország termelése a szokásosnál alacsonyabb lesz, de a Monini szerint ez nem befolyásolja az olasz extra szűz olívaolaj árát. Olaszország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, a hazai kereslet pedig 900 000 tonna. Az Olasz Olajipari Szövetség becslése szerint idén a teljes ország termelése 200 000 tonna körül lesz, más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban pedig erőteljes fellendülés várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
termelés, olasz, árak, termelésnövekedés, termelési-költség, tonna, milliárd, olívaolaj, millió,