Ez fájni fog: elszabadulhat a cukor ára a boltokban, jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. szeptember 26. 13:29

Brazíliában az erdőtüzek, a hőség és az aszály miatt csökken a cukortelmelés, Thaiföldön az áradások okoznak problémát. India pedig exportkorlátozásokat vezetett be a cukorra, illetve az etonolgyártást is fel akarja lendíteni, ezek pedig vihart okozhatnak a nemzetközi piacokon.

Az brazíliai erdőtüzek és az aszály miatt a globális cukorgyártás kieső készleteinek fedezése Thaiföldre és Indiára hárulna. Mindkét ázsiai ország emlékeztetett azonban, hogy náluk is súlyos kockázatok merültek fel a termeléssel kapcsolatban. Az egész cukorpiac puskaporos hordón ül. A Nymex New York-i árutőzsdén a nyerscukor határidős jegyzése szeptember eleje óta 19 százalékkal, február óta nem látott szintre emelkedett, mivel a legnagyobb termesztő és egyben exportőr Brazíliában egyre nagyobb terméskároktól tartanak az erdőtüzek, a hőség és a szárazság következtében - írja a Világgazdaság.

A szakemberek várakozása szerint a második legnagyobb globális exportőr, Thaiföld termése a következő, tehát a 2024-25-ös szezonban jól alakulhat, ám a szeptemberi áradások újfent figyelmeztettek az időjárási kockázatokra, ezért félő, hogy a betakarítás késhet, ha a heves esőzések folytatódnak. A második legnagyobb termelő országban, Indiában pedig az etanolgyártás felfuttatása érdekében valószínűleg meghosszabbítják a cukorexport korlátozását.

A cukorpiac puskaporos hordón ül, elég egy szikra, hogy az egész a levegőbe repüljön

- mondta Henrique Akamine, a Tropical Research Services árupiaci elemzőcég cukor- és etanolpiacért felelős vezetője. John Stansfield, a DNEXT Intelligence elemzőcég szakértője szerint a piacnak még van további tere, mivel a nettó vételi pozíciók még mindig messze a történelmi csúcsok alatt vannak. Az összes nyersanyagpiac közül a cukorpiacon várható fundamentálisan az egyik legnagyobb áremelkedés – tette hozzá.

Millió tonnában mérhető a piacról hiányzó mennyiség

Akamine szerint az első negyedévben 2,2 millió tonnás globális deficittel kell számolni, míg Claudiu Covrig független elemző 1,3 millió tonnára teszi a potenciálisan hiányzó mennyiséget. A Nemzetközi Cukorszervezet a múlt hónapban azt prognosztizálta, hogy a cukortermelés 3,6 millió tonnával marad el a fogyasztástól 2024–25-ben, azaz a hiány még nagyobb lehet, mint a most véget érő szezonban. A szűkös kínálat miatt az árak még magasabbra emelkedhetnek, ha további terméskiesések következnek be. Egyelőre Thaiföld 2024–25-ös cukorkibocsátása 10,6 millió tonnára várható az egy évvel korábbi 8,8 millió tonnáról, a Bloomberg által összeállított nyolc elemzői és kereskedői becslés átlaga szerint. A piac szoros figyelemmel kíséri az időjárást.

Ha az eső novemberig kitart, az az új betakarításból származó termés feldolgozását januárig - a szokásosnál körülbelül egy hónappal későbbi időpontig - késleltetheti

- mondta Virit Viseshsindh, a Nád- és Cukortanács főtitkára kedden.

India inkább befelé fordul

Indiában az etanolgyártás nyersanyagigénye miatt a feldolgozott cukortermelés az előző szezonhoz mérten 2 millió tonnával, mintegy 30 millió tonnára esik vissza – írja a Bloomberg a megkérdezett 11 kereskedő és elemző átlagos konszenzusa alapján. A kormány tavaly meghosszabbította az exportkorlátozást, így ebből a külföldi piacok nem biztos, hogy bármit is láthatnak majd. Augusztusban ugyanakkor feloldotta a cukornádmalmokra és nádléből etanolt előállító lepárlóüzemekre vonatkozó korlátozásokat, hogy növeljék a növényi alapú üzemanyag arányát a benzinkeverékekben.

Ezzel együtt Indiának elméletileg elegendő cukra maradna ahhoz, hogy 2024–25-ben 1,8 millió tonna kivitelét engedélyezze, ha enyhíti az exportkorlátozásokat, mivel bőséges a hazai kínálat

- mondta Rahil Shaikh, a mumbai Meir Commodities India kereskedelmi cég igazgatója. A Bloomberg felmérésének számos válaszadója azonban nem hiszi, hogy a kormány engedélyezi az exportot. A DNEXT Intelligence munkatársa, Stansfield szintén nem számít nagy könnyítésekre Indiától. Hozzátette:

Egyre világosabbá válik, hogy India mindenáron az etanolszektort kívánja helyzetbe hozni, és a világpiac nem számíthat India segítségére.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
cukor, aszály, india, cukortermelés, globális-felmelegedés, hőség, globális, nemzetközi, legnagyobb, millió,