Kemény árak a magyar boltokban: már ennyibe kerül a sertéshús itthon

Kemény árak a magyar boltokban: már ennyibe kerül a sertéshús itthon

agrarszektor.hu
Továbbra sincsenek könnyű helyzetben a sertéstartók sem Magyarországon, sem pedig az EU-ban. Bár a számok vegyes képet mutatnak, összességében elmondható, hogy Magyarország élősertés-kivitele 27,2 százalékkal 16,4 ezer tonnára nőtt 2024 január-júniusában a 2023. január-júniusi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Albánia voltak. Az élősertés-behozatala 5,7 százalékkal 35,6 ezer tonnára nőtt, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. Ami pedig az árakat illeti, egyes sertéshúsok kilónkénti ára már jócskán 2 ezer forint felé kúszott a hazai boltokban. 

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 27,2 százalékkal 16,4 ezer tonnára nőtt 2024 január-júniusában a 2023. január-júniusi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek

  • Románia,
  • Ausztria,
  • Szlovákia
  • és Albánia voltak.

Az élősertés-behozatala 5,7 százalékkal 35,6 ezer tonnára nőtt, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 18 százalékkal emelkedett (83,5 ezer tonna), értéke 16,8 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba, Horvátországba és Bulgáriába szállították. A sertéshúsimport volumene 9,2 százalékkal (76,2 ezer tonna), értéke 13,1 százalékkal növekedett 2024 első fél évében. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Hollandiából származott. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 802 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 augusztusában, 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest

- írja az AKI friss kiadványában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéságazatban is gondot okozhat Kína?

A sertéságazat kapott hideget, meleget az elmúlt időkben mind EU-s, mind pedig globális szinten. Lapunk a nyáron számolt be arról, hogy Kína több szempontból is kiemelt jelentőségű piac a sertéshús tekintetében. Az ország hatalmas lakossága számára nemcsak alapvető élelmiszer a sertéshús, hanem erős hagyományok is kötődnek hozzá. A kínai gasztronómia - tájegységenként jelentősen eltérő kulináris örökségekkel - alapvető és nagyra becsült alapanyaga a sertéshús, amelyhez a kínaiak mély érzelmi kötődést is társítanak.

A sertéshús mezőgazdasági, élelmezési és tradicionális jelentősége Kínában rendkívül nagy, és az ország hatalmas népessége változatlanul elkötelezett e termék iránt. Annak ellenére, hogy Kínának a világ legnagyobb sertésállománya van, ez sem képes kielégíteni a hatalmas belső igényeket, hiszen a távol-keleti ország így egyben a legnagyobb sertéshús-importőrének is számít. Mindebből tehát jól látszik, hogy Kína kereslete folyamatosan jelentős hatást gyakorolt a nemzetközi piacokra, vagyis komoly zavarokat okozhat egy esetleges importtilalom bevezetése is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem rózsás a helyzet az EU-ban sem

Az AKI kiadványa rámutat arra is, hogy az Európai Unió 2024 január-májusában 6,3 százalékkal kevesebb (1,6 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint tavaly ebben az időszakában. Az export 37 százaléka Kínába irányult (583,2 ezer tonna), további nagy célpiacok Japán (175,9 ezer tonna), illetve Hongkong (149,7 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,15 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 júliusában, 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 37. hetében átlagosan csaknem 15 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától.

Mennyi az annyi?

Az AKI korábbi kiadványából kiderült az is, hogy az éves összevetésben a magyar vágósertés termelői ára több mint 10 százalékkal volt alacsonyabb, kilogrammonként 836-837 forintba került júliusban. A nyers sertéshúsok többségének feldolgozói értékesítési és kiskereskedelmi beszerzési árai szintén mérsékeltebbek voltak, mint tavaly július közepén. A belföldi termelésből származó vágósertés termelői ára eddig egész évben elmaradt a 2023-as szinttől, és bár a 2022-esnél kissé magasabb, de az előző hónapban ahhoz képest is minimálisra csökkent a különbség. A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési ára pedig az alábbiak szerint alakult Magyarországon a 36. és 37. héten:

Forrás: AKIForrás: AKI

A vásárlók pedig ilyen árakkal találkozhatnak a boltokban:

  • a Tescoban a sertéslapocka kilója 1479 forint,
  • a Auchanban 1699 forint,
  • a Kifli.hu-n: a darabolt sertéslapocka 2169 forint.

A csont nélküli sertéskaraj kilója

  • a Tescoban 2199 forint,
  • az Auchanban 2225,
  • a Kifli.hu-n 2499 forint.

A csont nélküli tarja kilója

  • a Tescoban 2399 forint,
  • az Auchanban 2379 forint,
  • a Kifli.hu-n 2649 forint.

A sertéscomb kilója

  • a Tescoban 1850 forint,
  • az Auchanban 1799 forint,
  • a Kilfi.hu-n pedig 2039 forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?