Váratlan hírek érkeztek a pálmaolajról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. szeptember 26. 12:04

A pálmaolaj elvesztette a világ legolcsóbb étolajának pozícióját, köszönhetően a legnagyobb kibocsátók csökkenő termelésének és az alternatívák bőséges kínálatának. Így a világ legnépszerűbb, de sokat kritizált növényi olaja már nem a legolcsóbb. A pálmaolaj napjainkban szinte mindenben megtalálható.

A pálmaolajat 2022 novemberében tonnánként 782 dollárral olcsóbban értékesítették a szójaolajhoz képest, jelenleg azonban drágábban adják. A szójával, a napraforgóval és a repcével ellentétben a pálmát egész évben be tudják takarítani és kevesebb földet igényel a termesztés, vagyis általában olcsóbb. A globális kínálat 85 százalékát adó indonéz és malajziai pálmaültetvények ugyanakkor kihívásokkal néznek szembe. Mint a Bloomberg írja:

A pálmaolaj-árak idén 10 százalékkal emelkedtek, míg a szója körülbelül 9 százalékkal csökkent bizonyos országokban a jobb terméskilátások miatt. Ennek ellenére rövid- és középtávon nem valószínű a szerkezeti elmozdulás a szója irányába.

A kulcsfontosságú felhasználók, például az indiai süteménykészítők, éttermek és szállodák valószínűleg nem fognak azonnal helyettesítőt keresni, még akkor sem, ha a pálmaolaj háztartási fogyasztásának egy része átterelődhet riválisaira

– mondta Aashish Acharya, a Patanjali Foods Ltd. alelnöke. A pálmaolaj szinte mindenben megtalálható. Állati takarmánygyártók összetevőként is használják, míg egyes országok a pálmából bioüzemanyagot készítenek. A pálmaolaj piaca alkalmazkodik a szezonális keresleti és kínálati tényezők hatásaihoz. A pálmaolaj-fogyasztás decemberben és januárban jellemzően visszaesik a legnagyobb importőr országokban, mivel alacsonyabb hőmérsékleten megszilárdul és ez arra készteti a fogyasztókat, hogy alternatívákat keressenek.

Amint az indiai igény visszaesik és a délkelet-ázsiai pálma termesztési szezonja fellendül, a profit visszaeshet – mondta Gnanasekar Thiagarajan, a Kaleesuwari Intercontinental kereskedelmi és fedezeti stratégiákért felelős vezetője. Ha ez nem történik meg, a pálma elveszítené hatalmas piaci részesedését a szója- és napraforgóolajjal szemben Indiában.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
olaj, szója, pálmaolaj, pálma, olajár, étolaj, világpiac, fák, világ, legnagyobb,