Elképesztő, ami a lengyeleknél zajlik: ilyet is rég látott az almapiac

agrarszektor.hu2024. október 3. 08:42

Már most drágább a Gala a tavalyi árszintnél Lengyelországban. Habár még egy ideig csökkenő trendet mutat a fajta ára a nagybani piacokon, de így is jóval az előző öt év átlaga feletti áron kínálják.

Mint minden szeptemberben, a betakarítás megkezdésével az étkezési alma ára csökkenni kezdett Lengyelországban, ami egy természetes folyamat, összhangban van a szezonális trenddel - így járt a Gala is, amelynek átlagára október első napjaira 1,9 PLN/kg (175 Ft/kg) szintre esett vissza. És úgy tűnik, hogy ez az áresés még egy darabig folytatódni fog - a kérdés csak az, hogy meddig, mert szakértők szerint a csökkenő ártrend napjai meg vannak számlálva. Ennek oka, hogy Lengyelországban az almaszüret érdemi része véget ért, vagyis innentől kezdve nem a fák alól, hanem a hűtőtárolókból, raktárakból történik majd az értékesítés - írja a FruitVeB.

Az előző öt szezonra jellemző volt, hogy ez a csökkenő ártrend október közepénél-végénél nem tartott tovább, még a 2022-es, túlkínálattal küzdő évben sem. A leggyakoribb az volt, hogy október közepén megtörtént a trendforduló, és a betárolt készletek értékesítésének kezdetével emelkedésnek indult az átlagár. Minden bizonnyal hasonlóképp lesz az idei évben is, mivel egyrészt a betakarítás jóval korábban kezdődött és fejeződött be a szokásosnál (nincsenek már a fákon gyümölcsök), másrészt Gala fajtából (és az összes többi fajtából is) egyértelműen kevesebb alma van a szokásosnál - és ez már most megjelenik az árakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
alma, gyümölcs, betakarítás, lengyelország, értékesítés, étkezési-alma,