A számok nem hazudnak: keményen kilőttek az élelmiszerárak

agrarszektor.hu2024. október 4. 14:32

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az elmúlt másfél évet tekintve szeptemberben volt a leggyorsabb növekedés az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatójánál, és - a cukor árával az élen - minden megfigyelt árucsoport jegyzése emelkedett. A cukor ára 10,4 százalékkal nőtt, főként a brazíliai terméskilátások romlása és India exportkorlátozásai miatt. A rizstermelés 2024/25-ben várhatóan 0,9 százalékkal bővül, elérve a történelmi csúcsot, míg a világ gabonatermelése 0,8 százalékkal csökkenhet az EU gyengébb hozama miatt.

A FAO élelmiszerár-index - ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi -, szeptemberben átlagosan 124,4 pontot mutatott, amely 3,0 százalékos ugrást jelent augusztushoz képest, és 2,1 százalékot az egy évvel korábbi értéknél. A FAO cukorárindexe esetén volt szeptemberben a legnagyobb növekedés: 10,4 százalékos az előző hónaphoz képest. Ennek hátterében a brazíliai terméskilátások romlása állt és az az aggodalom, hogy India döntése, miszerint feloldja a cukornád etanolgyártásra történő felhasználására vonatkozó korlátozásokat, hatással lehet az országból származó exportra - írja közleményében a FAO.

A FAO gabonafélékre vonatkozó árindexe 3,0 százalékkal emelkedett a hónap folyamán, ami a búza és a kukorica magasabb exportárainak köszönhető. A nemzetközi búzaárak főként a Kanadában és az Európai Unióban tapasztalható túlzottan csapadékos időjárás miatti aggodalmak okán emelkedtek, bár ezt részben ellensúlyozta a Fekete-tenger térségéből származó versenyképes árú kínálat. A kukorica világpiaci ára is növekedett, amit a brazíliai Madeira folyó és az Amerikai Egyesült Államokban található Mississippi folyó mentén húzódó kulcsfontosságú szállítási útvonalak alacsony vízállása befolyásolt. Ezzel szemben a FAO összes rizsfélére vonatkozó árindexe 0,7 százalékkal csökkent, részben az általánosan nyugodt piaci helyzetet tükrözve.

A pálmaolaj nemzetközi árának emelkedését a főbb délkelet-ázsiai előállító országok vártnál alacsonyabb termelése eredményezte, míg a szójaolaj jegyzéseinek fellendülése elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál alacsonyabb szójabab préselésnek volt köszönhető. A FAO tejtermékekre vonatkozó árindexe szeptemberben 3,8 százalékkal nőtt – mind a teljes tejpor, a sovány tejpor, a vaj és a sajt jegyzései növekedtek. A FAO húsárindexe 0,4 százalékkal lett magasabb, főként a baromfihús drágulása miatt, amit a brazil termékek iránti erős importkereslet eredményezett. A szarvasmarha- és sertéshús világpiaci ára stabil maradt, míg a birkahúsé az augusztusi szinthez képest valamivel csökkent.

2024/25-ös előrejelzések a rizs globális termelésére és kereskedelmére vonatkozóan

A FAO kis mértékben, 2853 millió tonnára emelte a 2024-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését, ami a rizs és a búza termelésének felfelé történő felülvizsgálatát tükrözi, ellensúlyozva a szemestermények várható globális termelésének kis mértékű csökkentését. Az új adat, amelyet szintén pénteken tettek közzé az új Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentés című kiadványban, mérsékelten elmarad a 2023-as rekordterméstől.  

Ezzel szemben a szemestermények globális termelése most a feltételezések szerint 0,8 százalékkal csökkenni fog 2023-hoz képest az Európai Unióban előreláthatóan kisebb termésmennyiség miatt, hiába az Amerikai Egyesült Államokban várható magasabb kukoricatermés. A világ rizstermelése 2024/25-ben az becslések szerint 0,9 százalékkal fog bővülni, amellyel történelmi csúcsot (539,2 millió tonna) fog elérni.

A gabonafélék teljes felhasználása világszinten az előrejelzések szerint 2024/25-ben 0,4 százalékkal, 2853 millió tonnára emelkedik, míg a világ gabonakészletei 1,2 százalékkal fognak bővülni, a rizskészletek pedig háromszoros ütemben fognak növekedni. Így a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 30,6 százalék lesz, amely a FAO szerint „megfelelő ellátási kilátást jelent az új szezonra”. A gabonafélék nemzetközi kereskedelmét most 488,1 millió tonnára prognosztizálják, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent a 2023/24-es szinthez képest. Azonban úgy tűnik, hogy Afrika és a Közel-Kelet növekvő importja 2025-ben a nemzetközi rizskereskedelem fellendülését eredményezheti.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, cukor, kukorica, élelmiszer, fao, jelentés, olaj, rizs, gabonaár, árindex, növényi-olajok, szeptember, szemtermés, globális, nemzetközi, milliárd, millió,