Viszik, mint a cukrot: rengeteg magyar élelmiszer megy külföldre

MTI2024. október 4. 11:31

A magyar mezőgazdasági alapanyag-termelés a partnerségre és az integrációra épül - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán. A magyar élelmiszeripar a feldolgozott termékeit 43-45 százalékban exportálja.

Feldman Zsolt az EKO Konzervipari Kft. jubileumi ünnepségén emlékeztetett, a magyar élelmiszeripar teljesítménye a 2004-es uniós csatlakozás után 2010-ig húsz százalékkal csökkent, majd 2010 után több mint huszonöt százalékkal nőtt, annak köszönhetően, hogy a rendszerváltás, illetve az uniós csatlakozás után talpon maradt vállalkozások ebben az időszakban kezdtek el erősödni. Ahhoz, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelés stabil és biztonságos legyen, kiszámítható és stabil partnerek kellenek, ezért ez az iparág partnerségre és az integrációra épül - fogalmazott az államtitkár, megjegyezve: az alapításának 60. évfordulóját ünneplő EKO Konzervipari Kft. mindvégig őrizte ezt a partneri viszonyt.

Ez a legfontosabb üzenet a magyar agráriumban - mondta Feldman Zsolt, megemlítve, hogy a magyar élelmiszeripar a feldolgozott termékeit 43-45 százalékban exportálja. Az államtitkár szerint a pozitív vevői visszajelzések igazolják, hogy árban és minőségben is versenyképesek a magyar agrártermékek, az pedig a szektor fejlődési igényét mutatja, hogy a legutóbbi élelmiszeripari pályázati felhívásra két hét alatt 477 milliárd forint támogatási igény érkezett. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta, hogy az elmúlt négy-öt év nehézségei után nem lesz könnyű dolga a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésnek, számolni kell a piacok átrendeződésével, a klímaváltozás hatásaival, ami európai és globális szinten is "rángatja" az árakat.

Azonban egy ilyen cég köré szerveződő közösség a kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg fogja állni a helyét - szögezte le. Az EKO Kft. meghatározó termékei, például a csemegekukorica termelésében Európa legnagyobb, zöldborsóban az első öt, a meggy esetében pedig a három legnagyobb ország között van Magyarország, tehát megvan az a súly az ágazat és a termékek mögött, amire lehet építeni - mondta Apáti Ferenc. Az 1964 óta konzervipari termékeket gyártó, magyar családi tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft.-vel szerződött több mint száz termelő mintegy 3200 hektár nagyságú mezőgazdasági területről szállítja a nyersanyagot a nyíregyházi konzervgyárba - olvasható a cég honlapján. A nyilvános adatok szerint az EKO Kft. 2022 júliusa és 2023 júniusa között 13,3 milliárd, 2021-2022 azonos időszakában 11,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, két évvel ezelőtt 230 millió forintos veszteséget, míg 2023. június 30-ig 180 millió forintos adózott eredményt realizált.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, import, élelmiszeripar, magyar, magyarország, termelés, feldman, alapanyag, uniós, mezőgazdasági, milliárd, agrár-élelmiszeripar,