Egyre olcsóbb az uborka a lengyeleknél: kiderült, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu2024. október 8. 19:27

Az import miatt csökken az uborka ára Lengyelországban. A piacokon kialakult kínálati hiányt ugyan magas árak kísérték, ám ezek a külföldi áru berobbanásával két hét alatt 30 százalékkal csökkentek.

A lengyel uborkapiac helyzete, így az árak alakulása is rendkívül kaotikus az idei szezonban. A szabadföldi uborka betakarítása a végéhez közeledik, így a kínálat gyorsan csökken. Nem is meglepő, hogy a nagybani átlagárak régiótól, minőségtől és méretkategóriától függően nagyon szórnak: 5-10 PLN/kg (465-930 Ft/kg) között alakulnak, de az utóbbi pár napban csökkenést mutatnak - írja a FruitVeB. Hasonló tendencia figyelhető meg a hajtatott uborka esetében is, amelynek ára szeptember 25. óta 30%-kal csökkent annak ellenére is, hogy nyilvánvaló hiány van ebből a zöldségféléből. A jelenlegi ársáv 5-7 PLN/kg (465-650 Ft/kg) között alakul, míg szeptember végén a felső árszint még 10 PLN/kg (930 Ft/kg) körül mozgott.

Az árak fokozatos csökkenése a külföldi áru beáramlásának következménye: október elején az import uborka nagykereskedelmi ára jellemzően a 4,5-6 PLN/kg (420-555 Ft/kg) tartományban alakul, ami már csak 5%-kal magasabb, mint az előző szezonban.Magyarországon október 3-án a hazai termésű I. osztályú kígyóuborka ára a Budapesti Nagybani Piacon 760-800 Ft/kg között alakult, és emelkedő tendenciát mutatott, míg a salátauborka ára (I. osztály) a 400-440 Ft/kg közötti sávban mozgott, szintén enyhén emelkedő trend mellett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
import, piac, nagybani, zöldség, kereskedelem, uborka, minőség, nagybani-piac, lengyelország, kígyóuborka, behozatal, nagykereskedelem,