Folytatódik a kereskedelmi háború: itt vannak Kína újabb intézkedései

MTI2024. október 8. 16:32

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó borpárlatokra, azt követően, hogy az EU-tagállamok múlt pénteken megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot. A minisztérium közleménye szerint egy vizsgálat előzetesen megállapította, hogy az Európai Unióból származó borpárlatok dömpingje "jelentős károkat" okoz a kínai ágazatnak. 

Október 11-től az unióból származó borpárlatok importőreinek többnyire a behozatali érték 34,8 és 39 százalék közötti összegű biztosítékot kell letétbe helyezniük

- közölték. Az LVMH tulajdonában lévő Hennessy és Remy Martin az intézkedések által leginkább sújtott márkák közé tartozik, utánuk 39, illetve 38,1 százalékos letétet kell fizetni, ami miatt az unióból származó borpárlatok Kínába behozatala költségesebbé válik. A kínai bejelentésre a Pernod Ricard részvényei 4,2 százalékkal, a Remy Cointreau 8,7 százalékkal, a Hennessy-t gyártó LVMH részvényei pedig 4,9 százalékkal estek. A kínai kereskedelmi minisztérium kedden egy másik nyilatkozatban azt is közölte, hogy az uniós sertéshústermékekre vonatkozó, már folyamatban lévő dömpingellenes és szubvencióellenes vizsgálat lezárásakor objektív és tisztességes döntéseket fognak hozni.

Emellett fontolgatják a nagymotoros járművek behozatalára kivetett vámok emelését is. Peking augusztus végén jelentette be, hogy egyelőre nem vezet be intézkedéseket a brandy-gyártók ellen, annak ellenére, hogy vizsgálatai szerint az országban ezek a gyártók a termékeiket jellemzően piaci ár alatt értékesítik. Kína a brandy második legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok után, de az iparág legjövedelmezőbb területe. Az ide irányuló szeszesital-szállítmányok többsége Franciaországból érkezik, ebben a relációban a szállítmányok értéke tavaly elérte az 1,7 milliárd dollárt, amely az ázsiai ország szeszesital-behozatalának 99 százalékát tette ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, kína, kereskedelem, dömping, intézkedés, kínai, ideiglenes, minisztérium,