agrarszektor.hu • 2024. október 9. 09:02
Bővült a zöldségek, csökkent a gyümölcsök importja Spanyolországban. A zöldségféléknél a növekedést elsősorban a burgonya, a gyümölcsöknél pedig az avokádó növekvő behozatala határozta meg.
A FEPEX jelentése szerint az idei év első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest a spanyol zöldség- és gyümölcsimport elsősorban a zöldségféléknél mutatott növekedést, (mennyiségben +8%-kal, értékben pedig +15%-kal bővült) - írja a FruitVeB. A spanyol gyümölcs- és zöldségimport a 2024 január-július közötti időszakban 2909 millió eurót tett ki, ami 10%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, miközben a mennyiség csak kis mértékben, 0,4%-kal emelkedett (összesen 2,4 millió tonnát tett ki), ami egyben azt jelenti, hogy az import gyümölcsök és zöldségek átlagára 9%-kal nőtt.
A zöldségféléknél a behozatal növekedésének motorja a burgonya volt, amelynek importja mennyiségben +8,5%-kal, értékben pedig +17%-kal bővült (összesen 723 ezer tonnára és 344 millió euróra). Szintén figyelemre méltó volt a paradicsomimport növekedése, 81,9 ezer tonnára (+6%).
A gyümölcsök tekintetében a spanyol import volumenben 6%-kal csökkent, 1,3 millió tonnára esett vissza, de értékben +7%-kal, 1973 millió euróra nőtt. Az év első hét hónapjában a spanyolok elsősorban banánt, avokádót, narancsot és almát importáltak, de míg a banán, a narancs és az alma behozatala csökkent, addig az avokádó behozatala erőteljesen nőtt, nem is annyira volumenben (146,8 ezer tonna, +4%), mint inkább értékben (345 millió euró, +13%).