Hiába az árcsökkenés, még így is drága a hagyma ezeken a piacokon

agrarszektor.hu2024. október 14. 19:32

A hónap elején kis mértékben esett a vöröshagyma ára az ukrán piacokon, de még mindig 15%-kal drágább, mint egy évvel korábban. A szakértők a mostani árcsökkenést a közepes és gyenge minőségű termékek piaci kínálatának növekedésével magyarázzák.

Az EastFruit elemzői szerint október első hetében fokozatosan csökkenni kezdett a vöröshagyma nagybani ára Ukrajnában. A termelők a kereslet érezhető gyengüléséről számoltak be, miközben a piaci kínálat fokozatosan növekszik az ország középső és nyugati régióiban zajló betakarítási munkálatok miatt. Jelenleg a vöröshagyma nagybani ára a 8-14 UAH/kg ( Ft/kg) közötti sávban alakul minőségtől és régiótól függően, ami átlagosan 11%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban, de még mindig 15%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - írja a FruitVeB.

Ágazati szakértők a mostani árcsökkenést a közepes és gyenge minőségű termékek piaci kínálatának növekedésével magyarázzák. A kedvezőtlen időjárási viszonyok Ukrajnában a nyári hónapokban a zöldségek minőségének romlásához vezettek. Emellett a betakarítási időszak alatti hosszan tartó esőzések tovább rontották a termés minőségét, és a termékek nagy részét alkalmatlanná tették a hosszú távú tárolásra. Az ilyen tételek gyors eladása érdekében sok gazda számolt be arról, hogy csökkentették eladási áraikat. Eközben jó minőségű termékek jelenleg ritkán kerülnek a piacra, mivel a gazdák inkább kivárásra játszanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, piac, nagybani, eső, zöldség, hagyma, időjárás, nagybani-piac, betakarítás, esőzés, kínálat,