Újabb áremelés: durván drágulhat az egyik alapélelmiszerünk, ez fájni fog

agrarszektor.hu2024. október 14. 15:26

Az európai vajárak rekordmagasságba emelkedtek az elmúlt hónapokban, ami komoly kihívás elé állítja a pékeket és cukrászokat a karácsonyi szezon közeledtével. A magas árak hátterében az erős kereslet, a szűkös készletek és a tejfeldolgozók termelési preferenciái állnak. Az áremelkedés várhatóan a fogyasztói árakban is megjelenik majd - írta a Reuters.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron kereskedtek az európai vajjal a világpiacokon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Bár Ausztráliában és Új-Zélandon is emelkedtek az árak, ott nem érték el a nyári csúcsokat. Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint míg a nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, a kistermelőkre jelentős hatással lesz az áremelkedés.

Az áremelkedés elkerülhetetlen

- nyilatkozta Boivin.

A globális tejtermelés 2023-ban csökkent a világ legtöbb részén, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és a legnagyobb tej- és vajexportőr Új-Zélandot. Ennek oka az alacsony árak és a magas takarmányköltségek voltak, amelyek sok tejtermelőt elriasztottak.

Az Európai Unióban 2023 januárja és 2024 júliusa között 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, miközben a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, a sajttermelés pedig 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re az előző évhez képest. A magas árakat részben a tejelő teheneket érintő betegségek - köztük a kéknyelv-betegség és az epizootikus vérzéses betegség (EHD) - nyugat-európai terjedése is befolyásolja. Az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járványok egyelőre nem voltak jelentős hatással az országos tejtermelésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, export, tej, sajt, élelmiszeripar, vaj, pék, járvány, madárinfluenza, tehén, tejtermelés, cukrászat,