Súlyos csapás ért rengeteg termelőt: ezzel már nem tudnak megküzdeni

Súlyos csapás ért rengeteg termelőt: ezzel már nem tudnak megküzdeni

agrarszektor.hu
Nehéz éve van a floridai gazdáknak: az előrejelzés szerint az idei citrustermelés még a tavalyi történelmi mélyponthoz képest is jelentősen elmarad. Az ágazat ugyanis képtelen megküzdeni a sárga sárkánykór vagy narancszöldülés néven ismert betegséggel, a Milton hurrikán pusztítása pedig a sokadik természeti csapás a sorban - írta meg a floridapolitics.com.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A floridai citrustermesztés az 1990-es évekbeli csúcspontjához képest jelentősen visszaesett. Az 1997-98-as szezonban a floridai gazdák 244 millió doboz narancsot termeltek, míg az idei előrejelzés ennek mindössze 6,15 százalékát teszi ki. Jelenleg úgy tűnik, hogy az idei szezonban mindössze 15 millió doboz narancsot, 1,4 millió doboz grapefruitot és 200 000 doboz mandarint és tangelót fognak termelni, ami a narancstermelés tekintetében közel 3 millió ládával marad el a tavalyi mennyiségtől. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbíthatja a Milton hurrikán, amely a napokban söpört végig az Egyesült Államok citrusövén.

EZ IS ÉRDEKELHET

A súlyos helyzetet a sárga sárkánykór vagy narancszöldülés néven ismert betegség idézte elő, amelyet a Candidatus liberibacter baktériumnemzetség fajai okoznak. A baktériumokat egy apró rovar, az afrikai és az ázsiai citrus levélbolha terjeszti fáról fára, melynek hatására a gyümölcs eldeformálódik, zöldes színűvé és ehetetlen ízűvé válik, majd nem sokkal később a fa is elpusztul.

EZ IS ÉRDEKELHET

Matt Joyner, a Florida Citrus Mutual vezérigazgatója rendkívül elkeserítőnek nevezte a szezonra vonatkozó előrejelzéseket. Mint mondta, a Milton hurrikán előtt a citrustermesztők optimisták voltak ligeteik egészségét illetően és reménykedtek egy jó szezonban.

A termelőink rugalmasak, de miután közel két évtizeden át küzdöttek a citruszöldülésnek nevezett betegség ellen, az elmúlt hét évben pedig három nagy hurrikán pusztította el a termesztési régiónk szívét, kezdenek elfáradni és szükségük lesz állami és szövetségi partnereink támogatására

- hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hozzátette: a Florida Citrus Mutual továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a termelők számára a túléléshez és az újbóli gyarapodáshoz szükséges forrásokat. Az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz az érdekérvényesítés, a kutatás, a finanszírozás és a proaktív kezdeményezések támogatása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 15. 06:01