Súlyos hírek érkeztek az ukrán burgonyáról: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu2024. október 15. 08:44

Történelmi csúcson a burgonya ára Ukrajnában. Az aszályos időjárás miatt komoly terméskieséssel lehet számolni az országban, és a betakarított áru között is sok a rosszul tárolható tétel.

Az EastFruit elemzői szerint Ukrajna fő burgonyatermesztő körzeteiben az aszályos időjárás miatt a betakarított tételek jelentős része rossz minőségű, így nem alkalmas a hosszú távú tárolásra. A betakarítási munkálatok még folyamatban vannak, és a burgonya ára a nagybani piacokon folyamatosan emelkedik: a jelenlegi 17-25 UAH/kg ( 150-225 Ft/kg) közötti árak pedig történelmi rekordot jelentenek - csak az utóbbi héten majdnem 20%-kal drágult a burgonya - írja a FruitVeB.

Az áremelkedés elsődleges oka a nagykereskedők részéről megnyilvánuló intenzív kereslet, akik továbbra is spekulatív, raktározási szándékkal vásárolják fel a tételeket. Egy másik ok, hogy egyes régiókban a heves esőzések megnehezítették a betakarítást. Október elején Ukrajnában a burgonya ára átlagosan 2,8-szor magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ráadásul a főbb piaci szereplők nem is sietnek eladni készleteiket, mivel még az idei szezon első felében a mostaniaknál is magasabb árakra számítanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
burgonya, krumpli, ukrajna, eső, áremelkedés, időjárás, betakarítás, esőzés, kereslet, tétel,