Gyakran iszol UHT-tejet? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

agrarszektor.hu2024. október 16. 13:33

Az UHT-tejek árának alakulása jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években, ami komoly hatással volt a fogyasztói szokásokra is. A Pénzcentrum által készített elemzés rávilágít arra, hogy míg korábban az UHT-tejek ára jellemzően magasabb volt a friss tejénél, ez a tendencia 2020-tól kezdve megfordult.

Az árstop bevezetése 2022 februárjában drasztikus változást hozott: az UHT-tejek ára jelentősen alacsonyabb maradt, míg a friss tejek ára meredeken emelkedett. Ez a különbség egészen 2024 júniusáig fennállt, amikor az UHT-tejek ára ismét közelíteni kezdett a friss tejekéhez. A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberre a két tejfajta ára már közel azonos szintre került.

A pandémia, az árstopok időszaka és a rekordszintű infláció együttesen formálták át a tejfogyasztási szokásokat. Bár az árstopot 2023 augusztusában megszüntették, az UHT-tejek ára csak egy évvel később kezdett emelkedni. Ez összefügghet a bevezetett kötelező akciózással és a megváltozott fogyasztói preferenciákkal. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán a lapnak elmondta:

Az összes fogyasztói folyadéktej termelése egy szűk sávban, 510-540 ezer tonna között ingadozott az elmúlt 5 évben idehaza. Egyértelmű csökkenő vagy növekvő tendencia sem látszik.

Az árstop hatására jelentős változások következtek be a tejfogyasztási szokásokban. Harcz Zoltán kiemelte:

Az árstop hatására a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tejek aránya megnőtt a fogyasztói folyadéktejeken belül mért más kategóriák terhére. 2023-ra a hatósági áras tej forgalma több mint kétszerese lett a 2021. évi eladott mennyiségeknek.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej országos termelői átlagára 166,73 forint/kilogramm volt 2024 augusztusában, ami 2 százalékos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest, és 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának átlagárát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, tej, fogyasztó, magyarország, tejpiac, uht-tej, nyerstej, laktózmentes, fogyasztási-szokás, tejfogyasztás, fogyasztói-szokások, árstop,