Egyre több ilyen élelmiszert esznek az olaszok: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu2024. október 20. 13:28

Az Znione Italiana Food felmérése szerint 2024-ben az olaszok 7,2%-a vegetáriánus, jelentős növekedést mutatva a tavalyi 4,2%-hoz képest. A fiatalok körében különösen népszerű a növényi alapú étrend, amelyet a környezeti előnyök és az étrend diverzifikálása érdekében egyre többen választanak.

Az Znione Italiana Food a Vegetáriánus Világnap (október 1., egyben az Állatok Világnapja) alkalmából készített felmérést, amelynek eredményei szerint a tavalyi 4,2% után 2024-ben már az olaszok 7,2%-a vallja magát vegetáriánusnak. Az elemzés kiemeli, hogy a fiatalok nagy hatással vannak a trendre: az elmúlt évben a 17-35 évesek 82%-a állította, hogy túlnyomórészt növényi alapú étrendet követett vagy követhet a jövőben - írja a Frutiveb.

A jelentés kitér arra is, hogy az értékesítési adatok szerint a növényi alapú termékek megbecsültsége egyre nő, és a 35 év alatti korosztály 40,5%-a állítja, hogy étrendjének diverzifikálása érdekében választott növény alapú élelmiszereket. A növényi alapú termékek szélesebb körű használatának és a növényi fehérjékre összpontosító étrend egyre gyakoribb elfogadásának egyik oka, hogy a fogyasztók szerint ezek környezeti hatása kisebb az állati eredetű élelmiszerekénél: 10 fiatalból több mint 6 (66,5%) vallotta, hogy kifejezetten hasznosnak tartja a növényi alapú termékeket a bolygó védelmének szempontjából.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
felmérés, növény, vegetáriánus, növényi-alapú-termék, olaszország, növényi-alapú, termékek,