Áll a bál a McDonald's-nál: veszélyes kórokozót találtak a hamburgerekben

agrarszektor.hu2024. október 23. 09:33

A McDonald's étteremlánc negyedfontos hamburgerei kapcsolatba hozhatók egy E. coli járvánnyal az Egyesült Államokban - közölte az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC). A járvány következtében egy ember életét vesztette, és legalább tízen kórházba kerültek. A gyorsétterem-lánc részvényei a hír hatására jelentősen csökkenni kezdtek a tőzsdén - derült ki a Yahoo Finance és az ABC News tudósításából.

Egyre súlyosabb a McDonald's étteremláncnál kirobbant E. coli járvány, amelynek mostanra már halálos áldozata is van. A CDC honlapján közzétett információk szerint a járvány tíz államot érint, a legtöbb megbetegedést Coloradóban és Nebraskában regisztrálták. Az ügynökség gyorsan zajló járványügyi vizsgálatként jellemezte az esetet.

A legtöbb megbetegedett ember arról számolt be, hogy a McDonald'sból származó negyedfontos hamburgert evett. Az ügynökség nyomozói jelenleg azon dolgoznak, hogy pontosan azonosítsák a fertőzés forrását

- állt a CDC közleményében.

A McDonald's gyorsan reagált a helyzetre: Cesar Piña, a vállalat észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője közölte, hogy gyors és határozott lépéseket tesznek az ügy kivizsgálása érdekében. A vállalat belső vizsgálata szerint

a megbetegedések egy részének hátterében a negyedfontos húspogácsában használt szeletelt hagyma állhat, amelyet egyetlen, három elosztóközpontot ellátó beszállítótól szereztek be.

Az étteremlánc óvintézkedésként több államban ideiglenesen kivonta a kínálatából a negyedfontos hamburgert, és leállította a friss szeletelt hagyma és a negyedfontos marhahúspogácsák használatát. Az érintett területek között van Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, valamint Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Új-Mexikó és Oklahoma egyes részei.

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy az E. coli fertőzés tünetei általában 3-4 nappal a baktérium elfogyasztása után jelentkeznek, és súlyos gyomorgörcsöket, véres hasmenést és hányást okozhatnak. Az ügynökség azt javasolja, hogy aki súlyos tüneteket tapasztal és nemrégiben McDonald's-os negyedfontost fogyasztott, azonnal forduljon orvoshoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fertőzés, hamburger, baktérium, megbetegedés, mcdonalds,