Elképesztő, mennyiért árulják most az uborkát az ukrán piacokon

agrarszektor.hu2024. október 23. 16:31

Október közepén jelentősen drágult a hajtatott uborka Ukrajnában. A szezonvégi kínálatcsökkenés és a hirtelen áremelkedés az eddig lanyha import beindulását ösztönözheti.

Az Ukrajna nagy részét az előző héten elérő hidegebb időjárás a hajtatott uborka kínálatának jelentős visszaeséséhez vezetett, ami a nagybani árak emelkedését eredményezte. A drágulást az import hiánya és az erős kereslet is elősegítette. Ráadásul Ukrajnában a hajtatott uborka szezonja a végéhez közeledik, így egyre nehezebb nagy tételben vásárolni. Az árak emelkedését az sem korlátozta, hogy az utóbbi időben piacra kerülő tételek minősége észrevehető romlást mutatott a korábbi tételekhez képest. Mindez együttesen egy hét alatt 26%-kal emelte meg a nagybani piacok átlagárait, így jelenleg az uborka a 65-80 UAH/kg (1,58-1,94 USD/kg; 580-715 Ft/kg) tartományban cserél gazdát minőségtől és mennyiségtől függően - írja a FruitVeB.

Piaci szakértők szerint a kialakult helyzet miatt az importőrök már a jövő héten megkezdhetik nagyobb mennyiségű külföldi áru behozatalát, így a nagybani átlagárak hamarosan stabilizálódhatnak. A hajtatott uborka átlagára egyelőre 14%-kal magasabb, mint a előző év azonos időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, import, piac, nagybani, zöldség, uborka, időjárás, nagybani-piac, vásárlás, behozatal, kereslet, hajtatott,