A mesterséges intelligencia oldhatja meg a világ egyik súlyos gondját

agrarszektor.hu2024. október 24. 18:27

Az élelmiszer- és italgyártó vállalatok egyre nagyobb nyomás alatt állnak a fenntarthatóság terén, mind a jogalkotás, mind a közvélemény részéről. Az erdőirtás jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és a mezőgazdaság felelős az erdőirtás nagy részéért. Az Európai Unió új rendelete és a vállalatok által alkalmazott új technológiai megoldások együttesen próbálják kezelni ezt a problémát - írja a Reuters.

Az Európai Unió erdőirtásról szóló rendelete (EUDR) 2024 végétől lép életbe, és jelentős változásokat hoz az európai piacra. A rendelet értelmében csak olyan termékek értékesíthetők vagy exportálhatók Európában, amelyek bizonyíthatóan nem okoztak erdőirtást 2020 óta. Azok a vállalatok, melyek nem felelnek meg, súlyos szankciókkal, akár az uniós piacról való kitiltással és jelentős bírságokkal is szembesülhetnek. A cégek új eszközöket és technológiákat alkalmaznak, hogy megfeleljenek az előírásoknak, ezek közé tartozik a gazdaságok földrajzi helyhatározási adatainak gyűjtése, az erdőirtás kockázatának értékelése az ellátási láncokban, valamint a kockázatok csökkentésére irányuló lépések megtétele. Sokan műholdas adatokat és mesterséges intelligenciát használnak a folyamat támogatására.

Az egyik ilyen új platform a TRACT, amely a fenntarthatósági mérésre összpontosít. A platform képes hitelesíteni a földrajzi helymeghatározási adatokat, elemezni a gazdaságokat az erdőirtás szempontjából, és mérőszámokat szolgáltatni a vállalatok intézkedéseiről. Allison Kopf, a TRACT vezérigazgatója szerint a vállalatoknak másképp kell gondolkodniuk a technológiai infrastruktúráról és az adatgyűjtésről. A Rainforest Alliance is adaptálja eszközeit az EUDR-nek való megfelelés támogatására. A szervezet tanúsítási programját az új előírásokhoz igazítja, beleértve az AI távérzékelési adatok használatát az erdőirtási kockázatok feltérképezéséhez.

A befektetők támogatására is születtek új eszközök. A Forest IQ egy nyílt platform, amely adatokat szolgáltat arról, hogy a nagyvállalatok milyen "kapcsolatban" vannak erdőirtással. Bár ezek az eszközök segíthetnek a vállalatoknak az EUDR-nek való megfelelésben, még korai lenne megmondani, hogy valóban csökkentik-e az erdőirtást a gyakorlatban. Matt Wood, a Cargill vezető igazgatója figyelmeztetett:

Rengeteg olyan cégreklámot és megoldást láthatunk, amelyek a csodafegyverként mutatják be magukat, de cselekvés nélkül a világ összes technológiája és átláthatósága nem fog oda juttatni minket, ahová ténylegesen el kellene jutnunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdőgazdálkodás, európai-bizottság, unió, európa, európai-unió, üvegházhatás, vállalat, üvegházhatású-gáz, mesterséges-intelligencia, platform,