Járvány tört ki a McDonald's-ban: megvan a halálos fertőzés forrása

agrarszektor.hu2024. október 25. 12:58

A McDonald's éttermekben kitört E. coli járvány miatt több gyorsétterem-lánc is eltávolította étlapjáról a friss hagymát az Egyesült Államokban. A járvány eddig 49 megbetegedést és egy halálesetet okozott. Az érintett éttermek és az egészségügyi hatóságok vizsgálják az eset körülményeit, miközben a fogyasztók egy része aggódva figyeli a fejleményeket - írja a Reuters.

A McDonald's csütörtökön bejelentette, hogy a Taylor Farms volt az eltávolított szeletelt hagyma beszállítója. A cég több tétel sárga hagymát is visszahívott. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megerősítette ezt az információt. A Burger King éttermek mintegy 5 százaléka szintén a Taylor Farms-tól szerezte be a hagymát. A lánc szóvivője szerint azonban őket még nem keresték meg az egészségügyi hatóságok, és nem volt megbetegedés náluk. Ennek ellenére óvatosságból ők is eltávolították a friss hagymát az étlapjukról. A Yum Brands, amely a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell láncokat üzemelteti, szintén úgy döntött, hogy "óvatosságból" eltávolítja a hagymát kínálatából.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy a járvány valószínűsíthető forrása a friss hagyma. Az FDA hozzátette, hogy szövetségi és állami partnerekkel, valamint az érintett vállalatokkal együttműködve vizsgálja, hogy valóban a hagyma-e a járvány forrása. A McDonald's az amerikai éttermeinek körülbelül egyötödéből kivonta a Quarter Pounder terméket, többek között Colorado, Kansas, Utah és Wyoming államokban, valamint Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Új-Mexikó és Oklahoma egyes részein.

A vállalattól azt az utasítást kaptuk, hogy a belátható jövőben ne használjunk hagymát

- nyilatkozta Maria Gonzales, a Colorado állambeli Longmontban található Burger King egyik éttermének ügyeletes vezetője. A járvány kitörése után a Reuters helyszíni ellenőrzései szerint Coloradóban még mindig sokan látogatták a McDonald's éttermeket, bár néhányan kerültek a hamburgereket. Az E. coli járvány kitörését először szeptember végén jelentették az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának. Az eset komoly hatással lehet a McDonald's és más érintett éttermek forgalmára, hiszen a korábbi hasonló járványok után jelentősen visszaesett az érintett láncok értékesítése.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
járvány, fertőzés, hagyma, hamburger, éttermek, friss, eset, mcdonalds,