Coli-botrány: Se negyedfontos sajtos, se hagyma nincs az amerikai McDonaldsban

agrarszektor.hu2024. október 26. 08:46

Az Egyesült Államokban E. coli járvány tört ki, amelyet a McDonald's éttermeiben fogyasztott ételekkel hoznak összefüggésbe. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése szerint 13 államban legalább 75 ember fertőződött meg, 22-en kórházba kerültek, és egy halálesetet is regisztráltak. A hatóságok vizsgálják az ügyet, miközben a McDonald's és más éttermek óvintézkedéseket tesznek - összegezte a botrányt a BBC.

Az első megerősített esetet szeptember 27-én jelentették, a legutóbbit pedig október 10-én. A megbetegedettek mindegyike arról számolt be, hogy a tünetek jelentkezése előtt a McDonald's-ban étkeztek.

A McDonald's közlése szerint az érintett üzletek a hagymát egyetlen közös beszállítótól, a kaliforniai Taylor Farms-tól szerezték be. "Biztosítani fogjuk, hogy minden áldozat teljes kártérítést kapjon a veszteségeiért, és hogy a McDonald's és beszállítói véglegesen kijavítsák azokat az egészségügyi szabálytalanságokat, amelyek miatt az ételek E. colival szennyeződtek" - nyilatkozta Ron Simon, az első, McDonald's ellen indított per ügyvédje.

A CDC szerint a McDonald's és a Taylor Farms által tett intézkedéseknek köszönhetően "a lakosságot érintő kockázat nagyon alacsony". Ennek ellenére más éttermek is óvintézkedéseket tettek: a Yum! Brands egyes Taco Bell, Pizza Hut és KFC éttermeiből, valamint a Burger King üzleteinek körülbelül 5%-ából eltávolították a friss hagymát.

A járvány kitörése negatívan hatott a McDonald's részvényeire, amelyek 7%-os eséssel nyitottak szerdán. A vállalat szerint még korai lenne megmondani, mennyire károsítja az eladásokat, de úgy véli, hogy a problémát sikerült eltávolítani az ellátási láncból.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszerbiztonság, amerika, usa, fertőzés, botrány, amerikai-egyesült-Államok, élelmiszerbotrány, fertőzésveszély, mcdonalds,