Döbbenetes pénzt spórolnak a sör vizezésén - kiakadtak a vevők

agrarszektor.hu2024. október 26. 12:31

A Grolsch Premium Pilsner alkoholtartalmának csökkentése felháborodást váltott ki a sörkedvelők körében. Az anyavállalat, az Asahi UK döntése mögött az Egyesült Királyságban bevezetett új adószabályok állnak, amelyek az alkoholtartalom alapján határozzák meg az italok adózását. A változtatás jelentős megtakarítást jelent a cégnek, azonban a fogyasztók elégedetlenségét váltotta ki - tudósított a Mirror.

A döntés hátterében az augusztusban életbe lépett új adórendszer áll, amely szerint a 3,5% alatti alkoholtartalmú italok alacsonyabb adókulccsal adóznak. A The Grocer szaklap becslése szerint ez a lépés 23 penny jövedéki adó megtakarítást jelent az Asahi UK számára minden eladott 440 ml-es Grolsch doboz után.

Nem örülnek a vevők

Egy felhasználó így fogalmazott: "Egy újabb, egykor tisztességes sört tettek tönkre a könyvelők és az adóhivatalnokok. Néhány évvel ezelőtt nagyon szerettem a régi 5,0%-os Grolschot csapoltan. Pontosan kinek is szólnak ezek a 3,4%-os sörök?"

A Grolsch nem az egyetlen érintett márka. Több népszerű sör, köztük a Dark Star Hophead, a Carlsberg Danish Pilsner, a John Smith's Extra Smooth és a Bud Light is hasonló változtatásokon ment keresztül az elmúlt időszakban.

Beleállnak a döntésbe

Az Asahi szóvivője a The Grocer-nek nyilatkozva védelmébe vette a döntést: "Hosszas elemzést követően úgy döntöttünk, hogy a Grolsch-t új, 3,4%-os ABV-re alakítjuk át, amely az év elején került piacra. Biztosak vagyunk benne, hogy ez még mindig egy kiváló prémium sört eredményez, amely a fogyasztók széles körét vonzza".

Tavaly közel 229 millió korsónyi 3,5% alatti alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sört vásároltak az Egyesült Királyságban, ami a piac megduplázódását jelenti az előző évhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
adó, alkohol, adóemelés, nagy-britannia, egyesült-királyság, sör, söripar, sörgyártás, alkoholfogyasztás, sörgyártó, alkoholtartalom,