Élelmiszerbotrány: a szakértők sem gondolták volna, mi okozta a bajt

Élelmiszerbotrány: a szakértők sem gondolták volna, mi okozta a bajt

agrarszektor.hu
A nagy amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön tett lépései, hogy ideiglenesen levették a friss hagymát az étlapjukról, miután a zöldséget nevezték meg a McDonald's E. coli járványának valószínűsíthető forrásaként, felfedték az éttermek visszatérő rémálmát: számukra nagyobb problémát jelent a zöldségfélék fertőzésmentesen tartása, mint a marhahúsé - számol be a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A 61 ember közül, akikről rendelkezésre állt információ, 22-en kerültek kórházba, és két embernél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, egy olyan súlyos állapot, amely veseelégtelenséget okozhat - közölte pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A húst már szigorúan ellenőrzik

Az elmúlt években a marhahúspogácsák uralták az ételmérgezésekkel foglalkozó ügyvédek aktáit, azt követően, hogy az amerikai szövetségi egészségügyi szabályozók lecsaptak a marhahús-szennyezésre, miután a Jack in the Box burgerekhez kapcsolódó E. coli járvány több mint 170 embert kórházba juttatott és négy ember meghalt.

Szakértők szerint a legnagyobb különbség az, hogy a marhahúst hőkezelik, míg a friss termékeket definíció szerint nem főzik. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a megfelelő hőkezelés egyfajta "csodaszer" a fertőzés ellen.

A terményeket gyakran a szabadban termesztik, ahol a vadon élő állatok vagy a közeli mezőgazdasági haszonállatok ürüléke beszivároghat az öntözővízbe. Az E. coli normális kórokozó az állatok bélrendszerében. A szarvasmarháknál gyakrabban fordul elő, de kimutatták már libákban, vaddisznókban, szarvasokban és másokban is - mondta Mansour Samadpour élelmiszerbiztonsági szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Senki nem tudta kimutatni

A vállalat közlése szerint az ebből a létesítményből származó szeletelt hagymát körülbelül 900 éttermébe szállították Colorado, Kansas, Wyoming és a régió más államainak egy részeibe. A McDonald's beszállítói gyakran tesztelik a termékeket, és ezt a járvány kitörésére a Centers for Disease Control and Prevention által megadott időpontban is megtették, ám egyikük sem azonosította ezt az E. coli törzset, mondták a vállalat szóvivői.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 27. 12:31