Élelmiszerbotrány: a szakértők sem gondolták volna, mi okozta a bajt

agrarszektor.hu2024. október 27. 13:29

A nagy amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön tett lépései, hogy ideiglenesen levették a friss hagymát az étlapjukról, miután a zöldséget nevezték meg a McDonald's E. coli járványának valószínűsíthető forrásaként, felfedték az éttermek visszatérő rémálmát: számukra nagyobb problémát jelent a zöldségfélék fertőzésmentesen tartása, mint a marhahúsé - számol be a Reuters.

A 61 ember közül, akikről rendelkezésre állt információ, 22-en kerültek kórházba, és két embernél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, egy olyan súlyos állapot, amely veseelégtelenséget okozhat - közölte pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság.

A húst már szigorúan ellenőrzik

Az elmúlt években a marhahúspogácsák uralták az ételmérgezésekkel foglalkozó ügyvédek aktáit, azt követően, hogy az amerikai szövetségi egészségügyi szabályozók lecsaptak a marhahús-szennyezésre, miután a Jack in the Box burgerekhez kapcsolódó E. coli járvány több mint 170 embert kórházba juttatott és négy ember meghalt.

Szakértők szerint a legnagyobb különbség az, hogy a marhahúst hőkezelik, míg a friss termékeket definíció szerint nem főzik. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a megfelelő hőkezelés egyfajta "csodaszer" a fertőzés ellen.

A terményeket gyakran a szabadban termesztik, ahol a vadon élő állatok vagy a közeli mezőgazdasági haszonállatok ürüléke beszivároghat az öntözővízbe. Az E. coli normális kórokozó az állatok bélrendszerében. A szarvasmarháknál gyakrabban fordul elő, de kimutatták már libákban, vaddisznókban, szarvasokban és másokban is - mondta Mansour Samadpour élelmiszerbiztonsági szakember.

Senki nem tudta kimutatni

A vállalat közlése szerint az ebből a létesítményből származó szeletelt hagymát körülbelül 900 éttermébe szállították Colorado, Kansas, Wyoming és a régió más államainak egy részeibe. A McDonald's beszállítói gyakran tesztelik a termékeket, és ezt a járvány kitörésére a Centers for Disease Control and Prevention által megadott időpontban is megtették, ám egyikük sem azonosította ezt az E. coli törzset, mondták a vállalat szóvivői.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, étterem, élelmiszerbiztonság, usa, fertőzés, botrány, amerikai-egyesült-Államok, mérgezés, élelmiszer-biztonság, gyorsétterem, étteremlánc, mcdonalds,