Új őrület hódít a magyaroknál: egyre többen vágnak bele ebbe a bizniszbe

agrarszektor.hu2024. október 28. 09:43

Az elmúlt években jelentős változások történtek a magyar tejiparban. Egyre több vállalkozás kezdett tejfeldolgozásba, sokan különösen a sajtkészítés területén látnak fantáziát. A kisüzemi és kézműves termékek előállítása növekedett, miközben a külföldi tőke aránya is emelkedett az ágazatban - írja a VG.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a tejfeldolgozó, tejtermékgyártó cégek 58 százaléka van magyar tulajdonban, ami a külföldi tőke arányának növekedését jelzi itthon. Bár számszerűleg a mikrovállalkozások vannak többségben, a nyolc legnagyobb cég fedi le a tejfeldolgozás több mint 80 százalékát. Az elmúlt években több vállalkozás kezdett tejfeldolgozásba Magyarországon. Ezen belül is a sajtkészítés bővült a legnagyobb mértékben, főként a kézműves és kisipari feldolgozás növekedése révén. Ehhez jelentősen hozzájárultak a különböző támogatások is.

Az új üzemek indítása mellett a nagy cégek közül többen új termékvonalat építettek ki, illetve kapacitásnövelő fejlesztéseket hajtottak végre. Ugyanakkor voltak olyan vállalkozások is, amelyek befejezték a termelést. A felmérés szerint a tejfeldolgozáshoz tartozó hűtőtárolók műszaki kapacitása 17,1 ezer tonna volt, de ezek kihasználtságában jelentős különbségek mutatkoztak. A pasztőrözőberendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 39,6 százalék volt 2023-ban, ami 2,1 százalékponttal magasabb, mint 2020-ban.

Változás volt 2023-ban 2020-hoz képest, hogy a feldolgozott mennyiség 36 millió literrel csökkent. Ugyanakkor nőtt a natúrsajt-gyártás kapacitása, óránként 29,9 tonnára, ami 5 tonnával több, mint 2020-ban. Ez főként annak köszönhető, hogy tavaly több új cég kezdett sajtkészítésbe Magyarországon. A savanyútej és savanyútejszín-készítményeket gyártó cég súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 34,3 százalék volt 2023-ban, ami alacsonynak tekinthető. Az üzemegységek közel 60 százalékának kihasználtsága nem érte el a 40 százalékot, és csak 8 százalékuk esetében haladta meg a 80 százalékot.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, tej, sajt, tejipar, fejlesztés, hűtőház, magyarország, kapacitás, sajtkészítés, tejfeldolgozás,