Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és egyáltalán nem áll közeli rokonságban a vadgesztenyével, amely köztudottan emberre enyhén mérgező. Ez az őszi-téli gyümölcs rendkívül tápláló és egészséges, hiszen magas tápértékkel rendelkezik, emellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A gyümölcs termesztéséhez speciális ökológiai körülményekre van szükségesek, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Ezért a gesztenye hagyományos hazai termőterülete a Dunakanyar, a csapadékos Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye), illetve és Pécs és környéke
Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak.
Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják, ezért meglehetősen heterogén a minőség. Hazánkban a mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény, a nagyobb árutermelő ültetvények száma igen csekély. A TERA adatbázis szerint Magyarországon összesen 279 hektár szelídgesztenye-ültevényt tartottak nyilván, ennek túlnyomó többsége, csaknem 90 százaléka a Dunántúlon található: 76 hektár Somogy, 68 hektár Vas, 55 hektár Zala, 28 hektár Győr-Moson-Sopron, 18 hektár Komárom-Esztergom, 13 hektár pedig Baranya megyében - közölte az Agrárszektornak Kocsis Márton, a FruitVeb szakmai referense.
A hazai éves szelídgesztenye-termés 200-500 tonna között alakul, ami a kevés üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának köszönhető. Az export nem nagy jelentőségű, ám a feldolgozóipari kereslet nagy, ezért behozatalra szorulunk, ami évente 1000-2500 tonna között mozog, főként Olaszországból. Az európai szelídgesztenye-piacon is óriási a kereslet, és a legtöbb országban az olasz termelők a fő beszállítók. A magyar feldolgozók számára kihívást jelent a termés szélsőséges ingadozása (150-800 tonna között), valamint a minőség változékonysága.
A szelídgesztenye piaci szempontból tehát perspektivikus gyümölcsfaj lenne, termesztése azonban kockázatos, elsősorban növényvédelmi problémák miatt.
A hazai szelídgesztenye-termés pár száz tonnája tehát elenyészőnek mondható, hiszen még egy kisebb feldolgozó is ennek többszörösét dolgozza fel évente. Magyarországon 4-5 ismert vállalkozás foglalkozik gesztenye feldolgozásával és fagyasztott gesztenyepüré gyártásával, éves összesített árbevételük eléri a 3-4 milliárd forintot. Bár a gesztenye drága csemege, a hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, felmérések szerint 2020-ban a világ összes gesztenyeültetvénye megközelítőleg 582 545 hektár volt, és ennek több mint fele Kínához tartozik.
Ez megközelítőleg 2 300 000 tonnás éves világtermelést jelent, Kína a vezető termelő csaknem 1 750 000 tonnával, majd Spanyolország következik 189 000 tonnával. A FAO adatai szerint a 2 300 000 tonnás gesztenyetermelésből több mint 220 000 tonna körülbelül 10 százalék Európából származik. Az ISTAT adatai szerint 2022-ben Olaszország mintegy 57 000 tonna gesztenyét termelt 36 000 hektáron.
Így alakulnak az árak
A napokban a nagybani piacon a belföldi szelídgesztenye ára 2000-2200 forintba került kilónként, az importból származó gyümölcsöt pedig 2800 forintért árulták. A fogyasztói piacokon, a belföldi szelídgesztenyét az elmúlt héten a vásárlók 3280 és 4800 forint közötti kilónkénti árakon vásárolhatták. A nagyobb élelmiszerüzletekben, például a Tecoban, Lidl-ben, Aldiban átlagosan 3990 forintért tudunk jelenleg megvásárolni 1 kilogramm szelídgesztenyét.
A szelídgesztenye nagy népszerűségnek örvend a magyar fogyasztók körében; a vásárok hangulatát idéző sültgesztenye mellett leggyakrabban desszertként kerül az asztalokra. Manapság a vásárlók széles termékválasztékból választhatnak, a kínálatban ízesített és bio gesztenyepürék, krémek, lisztek, töltött péksütemények, előfőzött fagyasztott gesztenye, sőt különleges gesztenyefasírt és pogácsa is megtalálható.
C-vitamin tartalma a málnához és a ribiszkéhez hasonlóan magas, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint folátot (a természetben előforduló B9-vitamint). Rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, és feldolgozás után is megőrzi vitamintartalmát, ami ritkaság a gyümölcsök között.